Twee debutanten en één Vlaming op shortlist Gouden Uil

In het Radio 1-programma Mezzo zijn vandaag de shortlists voor de Gouden Uil Literatuurprijs en voor de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs bekendgemaakt. Juryvoorzitter Guy Mortier en jurylid Sam De Graeve lieten weten dat "er in de boekenberg ontzettend veel erg goeie boeken waren. Veel hybride boeken die fictie en non-fictie vermengen". Opvallend is dat geen enkel non-fictietitel het haalde, maar wel twee debuten. Een daarvan is de Nederlandse schrijfster Pia de Jong met Lange dagen. P.F. Thomése staat opnieuw de shortlist met Nergensman. Thomèse was vorig jaar genomineerd voor Vladiwostok!. Ook de Vlaamse auteur Jan van Loy is uitverkoren met zijn korte roman De heining. Van Loy was in 2006 genomineerd met Alfa Amerika en is nu de enige Vlaming op de lijst. De andere debutant is Robert Vuijsje met Alleen maar nette mensen. Ook Christiaan Weijts is met zijn tweede boek Via Capello 23 een oude bekende van De Gouden Uil. Weijts (foto) werd al met zijn debuut Art.285b geshortlist. De vorig jaar vervangen jury bestaat, naast Mortier en De Graeve, uit Eva Berghmans (De Standaard chef boeken), Jeroen Maris en Jeroen Vullings (chef boeken Vrij Nederland).
Van de achttienkoppige longlist zijn vele "grote namen" afgevallen. Zij die het niet haalden: David van Reybrouck (Pleidooi voor populisme), Arnon Grunberg (Onze Oom), Leon de Winter (Het recht op terugkeer), Charlotte Mutsaers (Koetsier Herfst), Anna Enquist (Contrapunt), Gerrit Komrij (Vila Pouca), Jan Siebelink (Suezkade), Lernert Engelberts (Echte slechte mensen), Elke Geurts (Het besluit van Dola Korstjens). Suzanna Jansen (Het pauperparadijs), Wessel te Gussinklo (Palestina als adderkluwen), Otto de Kat (Julia) en Esther Gerritsen (De kleine miezerige God). Eerder geraakte Godenslaap van Erwin Mortier, Godverdomse dagen op een godverdomse bol van Dimitri Verhulst en AKO-winnares Doeschka Meijsing met Over de liefde niet op de longlist.
Ook de longlist voor de Gouden Uil jeugdliteratuurprijs is bekendgemaakt. Jelle Van riet sprak van een "rijke pluk" en prees alle dertien longlistgenomineerden. De shortlist bestaat uit Els Beerten met Allemaal willen we de hemel, Harm de Jonge met Tjibbe Tjabbes’ wereldreis, Joke van Leeuwen met Een halve hond heel denken, Jaap Robben en Benjamin Leroy met Zullen we een bos beginnen?, Peter Verhelst en Carll Cneut met Het geheim van de keel van de nachtegaal. De afvallers van de longlist zijn Marjolijn Hof (Moeder nummer nul), Peter van Gestel (Kleine Felix), Ted van Lieshout (Papieren Museum 3, De engel met twee neuzen), Wouter van Reek (Keepvogel-Nachtpannenkoeken), Toon Tellegen en Ingrid Godon (Morgen was het feest), Edward van de Vendel en Fleur van der Weel (De groeten van Superguppie), Evelien De Vlieger (Brei met mij) en Tanneke Wigersma (Ole durft).
Vanaf vandaag kan gestemd worden voor De Gouden Uil Prijs van de Lezer en De Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer. De bekendmaking van de winnaars van De Gouden Uil vindt plaats op maandag 4 mei 2009. De winnaar in elke categorie ontvangt 25.000 euro en een trofee ontworpen door Ever Meulen. Elke genomineerde ontvangt 1.500 euro. (Foto Christiaan Weijts: Peter de Boer)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening