Gentse tentoonstellingen exploreren boekenerfgoed

Grafisch kunstenaar Gert Dooreman en kinderboekenschrijfster en -tekenares Gerda Dendooven openen komende vrijdag in het Gentse Museum voor Schone Kunsten de tentoonstelling Gentse Boekerijen. Ze hebben ook de catalogus geconcipieerd. In tentoonstelling en catalogus tonen beide boekenmakers een selectie van de Gentse kunst- en erfgoedbibliotheken. Het moet de bezoekers aansporen om deze vaak uitzonderlijk mooie bibliotheken zelf te gaan bezoeken. Een parcours stelt daartoe een twintigtal kunst- en erfgoedbibliotheken open. Elke instelling zal de eigen collectie extra toelichten en een deel van haar specifieke bezit tentoonstellen. Op de verschillende locaties is het mogelijk een kijkje te nemen achter de schermen en zo te grasduinen in de wereld van het kunstige boek. Met het project wil het Overleg Kunstbibliotheken Vlaanderen (OKBV) de Vlaamse kunst- en erfgoedbibliotheken bij het breder publiek bekend maken. In 2004 werden de Antwerpse kunst- en erfgoedbibliotheken nadrukkelijk op de kaart gezet. In 2006 gebeurde dat in Brugge. De expo nu loopt van 21 maart tot en met 21 juni 2009 in het Museum voor Schone Kunsten.
Ook in een ander Gents museum is aandacht voor boeken. In het Design Museum start ook op 21 maart de tentoonstelling Henry van de Velde. Boekontwerp tussen art nouveau en nieuwe zakelijkheid. Henry van de Velde (1863-1957) was architect en een zeer veelzijdig ontwerper van tapijten, meubelen, zilver en keramiek. Maar hij was ook een begenadigd boekverzorger. In deze tentoonstelling worden de boekontwerpen van Henry van de Velde voor het eerst bij elkaar gebracht. Van de Velde beschouwde het boek als leverancier van een dagelijkse dosis cultuur, maar ook als monument voor de geest. Dit is terug te vinden in zijn ontwerpen, waarin eenvoud en monumentaliteit hand in hand gaan. In een halve eeuw ontwikkelde zijn werk zich van “ornament” naar “lijn”, van art nouveau naar nieuwe zakelijkheid. In de tentoonstelling zijn niet alleen prachtige boekbanden en uitmuntende typografie te bewonderen, maar wordt ook een beeld gegeven van het ontstaan van de ontwerpen: er zijn schetsen, proeven en verschillende versies van hetzelfde ontwerp te zien. (foto: een boekband van Henry van de Velde)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 17-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening