University of California verwerft archieven van Aldous Huxley

De archieven van de Brits-Amerikaanse schrijver Aldous Huxley (1894-1963) zijn verworven door de University of California in Los Angeles, zo meldt de instelling. De verzameling bevat documenten van na de brand in Huxleys woning in 1961 en veel van zijn oudste archieven. Het gaat onder meer om manuscripten en gecorrigeerde proeven van twaalf boeken, 35 essays, artikels en speeches, audio-opnames, foto's, een reisdagboek, liefdesbrieven naar Laura, notitieboekjes, het Britse paspoort van Huxley, zijn portefeuille én een vergrootglas. In de collectie ook de papieren van de tweede vrouw van Huxley - zijn eerste vrouw was de Vlaamse Maria Nys. Laura Huxley had een jaar voor haar dood in 2007 te kennen gegeven dat de nalatenschap aan de University of California zou worden overgedragen, maar de overdracht is nu pas officieel en financieel afgerond. Daniel Hirsch, die de erfenis van de Huxleys beheert, deed er lange tijd over om de deal te sluiten, en zette de UCLA daarbij op tegen de Huntington Library.
De auteur van Brave New World ging in 1937 naar Californië en woonde er tot zijn dood. Toen zijn huis in 1961 afbrandde, ging een groot deel van de archieven verloren. Een van de belangrijkste stukken die het echtpaar uit de brand kon redden en dat nu ook naar de UCLA gaat, is het bijna afgewerkte manuscript van Island, Huxleys laatste bij leven gepubliceerde boek. De schrijver die stierf op de dag dat John Kennedy werd vermoord, onderhield zijn hele leven lang intens contact met grote namen uit de twintigste-eeuwse cultuurgeschiedenis. Charlie Chaplin, Greta Garbo, Igor Stravinsky, Christopher Isherwood, Henry Miller en Raymond Chandler behoorden tot zijn vriendenkring.
Ondertussen ziet de Los Angeles Times een Huxleyrevival aankomen. Er is een nieuwe verfilming van Brave New World in de maak, met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. Wereldwijd worden nieuwe edities van de klassieker voorbereid, en verwacht wordt dat binnenkort ook uit de archieven nieuwe publicaties zullen volgen. Al is een en ander niet helemaal naar de zin van de kleinkinderen van Aldous, die liever wat hogere percentages van de opbrengst voor zich zien. (Foto: Aldous en Laura Huxley)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 17-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening