'A la recherche du temps perdu' van Proust meest geliefde boek van Franse schrijvers

Geheel verwonderlijk mag het resultaat niet genoemd worden: uit een enquête van het blad Télérama bij liefst 100 Franse auteurs is gebleken dat A la recherche du temps perdu van Marcel Proust hun geliefkoosde boek is. De steekproef wilde nagaan door welke boeken de Franse auteurs gevoed werden of in hoge mate beïnvloed zijn.
Prousts meanderende cyclus werd 33 keer genoemd in de lijst, waarin de auteurs hun top-tienboeken mochten rubriceren. James Joyce's Ulysses strandde op een tweede plaats. "Het is een onuitputtelijk boek waar geen einde aan komt, een zeer divers boek, in zeker opzicht erg verankerd in de negentiende eeuw, anderzijds erg modern", zegt essayist Olivier Decroix over A la recherche du temps perdu. Ook Homeros' Ilias en Odyssee en de 17de-eeuwse Franse klassieker La Princesse de Clèves krijgen veel noteringen (9) van de ondervraagde auteurs, terwijl William Faulkner (Absalom, Absalom! en The Sound and the Fury) en Baudelaire's Les Fleurs du Mal acht keer werden opgesomd. Merkwaardig genoeg bevat de top tien slechts vier Franse schrijvers: naast Proust, Madame de la Fayette en Baudelaire ook nog Flaubert met L'education sentimentale. Verder duiken onder meer Fjodor Dostojewski, Virginia Woolf, L.F. Céline, Samuel Beckett en Lev Tolstoj op in de lijst.
Franse auteurs als Yves Bonnefoy, Jean Echenoz (met Ravel), Pierre Michon (Vies minuscules), Patrick Modiano (Un pedigree) en Philippe Sollers (Paradis) worden vermeld als "kapitale hedendaagse schrijvers", net als Philip Roth, Gabriel García Márquez, Ian McEwan, JM Coetzee en W.G. Sebald. Zie ook The Guardian, die meteen de vraag stelt of de boeken wel allemaal daadwerkelijk gelezen zijn, in het licht van de cijfers uit deze andere enquête.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening