British Library kampt met 9.000 vermiste boeken

De British Library kan meer dan 9.000 boeken uit zijn collectie niet meer terugvinden. Het betreft onder meer verhandelingen uit de renaissance over theologie en alchemie, middeleeuwse teksten over astronomie, eerste drukken van Charles Dickens en John Updike en een luxe-editie van Mein Kampf, gemaakt ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Adolf Hitler in 1939, zo meldt The Guardian. De meerderheid van de 'verloren boeken' dateert uit de negentiende en twintigste eeuw.
De bibliotheek vermoedt niet dat de boeken gestolen zijn, maar gaat ervan uit dat het merendeel verkeerd is teruggelegd in de rekken. Mogelijk zijn er ook items verloren geraakt tijdens de verhuizing van de bibliotheek van het British Museum naar het gebouw in Saint Pancras in 1998. Ook is het mogelijk dat er labels zijn verwisseld of dat de catalogus niet is aangepast, nadat er wijzigingen zijn aangebracht in de collectie, aldus Jennifer Perkins van de British Library. Elk jaar worden er zo’n 3,5 miljoen items opgevraagd om te raadplegen in de leeszalen van de bibliotheek, die zo’n 650 kilometer aan boekenrekken en 150 miljoen catalogusobjecten telt. De verdwijningen kwamen aan het licht bij verschillende audits. Niet bekend is de precieze waarde van de 'vermiste' werken, maar dat die aanzienlijk is, staat buiten kijf. Zo zou een essay van de 16e-eeuwse Duitse theoloog Wolfgang Musculus al gauw 20.000 pond waard zijn. Een eerste druk van The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde, vermist sinds 1961, wordt geschat op 1.300 pond. In de British Library liggen wereldberoemde historische documenten zoals de Magna Carta en de Lindisfarne Gospels. Die krijgen een strenge bewaking in een speciale galerij. De British Library kreeg de voorbije jaren ook te maken met een aantal geruchtmakende diefstallen, zoals deze zaak-Farhad Hakimzadeh. Zie ons toenmalig DPM-bericht.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening