'De veelvraat Hugo Claus' brengt multitalent van Claus in kaart

Morgen 19 maart is het precies één jaar geleden dat de aan Alzheimer lijdende auteur Hugo Claus koos voor de dood door middel van euthanasie. Vanavond zendt Canvas bij wijze van hommage Hugo Claus. De veelvraat uit, een tv-documentaire van NOVA-verslaggever Tonko Dop, waarin de artistieke erfenis van multitalent Claus in kaart wordt gebracht en die wat blufferig wordt aangekondigd als "de eerste film over hem na zijn dood". Voor deze coproductie van de Nederlandse zender NPS en de VRT (om 23u40) interviewde Dop tal van intimi en vrienden van Claus zoals Piet Piryns, Erwin Mortier, Tom Lanoye, Connie Palmen, Jan Decleir en Sylvia Kristel. Vooral putte hij gulzig uit het overvloedige interviewarchiefmateriaal dat van Claus bestaat. In de VPRO-gids zegt Dop over de documentaire: "Ik heb Hugo Claus de film zelf laten vertellen. Er zit geen voice-over in. Dat kon omdat er zo krankzinnig veel interviews zijn, vanaf de jaren vijftig tot begin 2004. Hij was een mediapersoonlijkheid avant la lettre. (...) Het interview zag hij, zoals veel dingen in zijn leven, als een spel. Als een prachtig vehikel om journalisten iets op de mouw te spelden. (...) Eigenlijk was hij niet in staat tot een slecht antwoord." Dat klopt, want wie daaraan twijfelt, vond in 2004 al bevestiging van Claus' kameleontische maar immer spitse geest in Groepsportret, waarin Clauskenner Mark Schaevers een keuze maakte uit meer dan vijftig jaar interviews met Claus en ze in een abecedarium goot.
Dop belooft in zijn film ook de obscure kanten van Claus' talenten bloot te leggen, zoals zijn liedjesteksten voor Liesbeth List. Achter de rode (digitale) Canvasknop is trouwens nog een Clausdocumentaire te zien, Het leven en de werken van Hugo Claus van Guido De Bruyn uit 2004. Ook hier werd uit een halve eeuw interviews met Claus een ‘zelfportret’ gedistilleerd. Claus becommentarieert zelf via film- en toneelfragmenten zijn schrijvers- en kunstenaarscarrière maar evengoed komt de man in beeld, en "zijn notoire liefde voor vrouwen."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening