Roberto Saviano beschuldigd van plagiaat

Roberto Saviano, de door de maffia bedreigde schrijver van de verfilmde bestseller Gomorra, werd woensdag in de krant Il Giornale beschuldigd van plagiaat, zo meldt Der Standard. De Napolitaanse freelancejournalist Simone Di Meo, die gespecialiseerd is in de georganiseerde misdaad in en rond de stad, beweert dat Saviano grote delen van zijn stukken in zijn boek heeft gebruikt, zonder hem daarbij als bron te vermelden. Di Meo heeft de zaak bij het gerecht aanhangig gemaakt en eist nu een half miljoen euro schadevergoeding.
Mondadori, de uitgever van Saviano, heeft de beschuldiging al weerlegd. De uitgeverij zegt dat Gomorra gebaseerd is op officiële bronnen, en ook gepubliceerde persstukken, maar geeft tegelijkertijd toe dat een deel van een reportage van Di Meo inderdaad niet goed als zodanig is aangegeven. Di Meo zegt dat hij Saviano voor de publicatie van het boek verschillende keren heeft ontmoet en hem over de Camorro heeft geïnformeerd. Hij zegt zeer verrast te zijn dat veel van die informatie zijn weg gevonden heeft naar het boek, zonder dat Di Meo daarvoor als bron is aangegeven.
Roberto Saviano kreeg na de doodsbedreigingen van de Napolitaanse maffia wereldwijd steunbetuigingen. Op de laatste Buchmesse in Frankfurt kreeg hij de prijs voor de beste boekverfilming. Saviano, die onder permanente politiebedreiging leeft, werd onderscheiden met een medaille van de stad Parijs en werd door het Nobelcomité gevraagd een speech te geven. Onder meer Sandro Veronesi, Salman Rushdie en Umberto Eco namen het voor Saviano op.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening