Luc Huyse krijgt de Arkprijs van het Vrije Woord

De Vlaamse socioloog en publicist Luc Huyse krijgt de 59ste Arkprijs van het Vrije Woord, zo meldt de VRT. De Stichting Arkcomité van het Vrije Woord roemt hem vanwege zijn "toegankelijkheid en zijn engagement tegenover sociale thema's". Volgens de organisatie heeft Huyse systematisch een maatschappelijk geëngageerd standpunt ingenomen tegenover nationale en internationale uitdagingen. "Hoogstaand wetenschappelijk onderzoek vertaalt hij in heldere, voor iedereen toegankelijke teksten. Als arbeiderszoon had hij van jongsaf aan aandacht voor sociale ongelijkheid en uitsluiting. Hij heeft de berechting van zowel de collaboratie in België als de apartheid in Zuid-Afrika grondig ontleed," aldus de jury.
De Arkprijs van het Vrije Woord wordt jaarlijks uitgereikt aan een denker die "de vrijheid van meningsuiting waardig uitdraagt". De prijs werd in 1951 gesticht door Herman Teirlinck. In het verleden wonnen onder meer Hugo Claus, Tom Lanoye en Wannes van de Velde de onderscheiding. Vorig jaar kreeg schrijver David Van Reybrouck de Arkprijs (zie ons bericht van toen).
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening