Geert Buelens en Geert Noels op shortlist ABN Amro Bank Prijs

De shortlist van de ABN AMRO Bank Prijs voor het Beste Non-Fictie Boek 2008 is bekendgemaakt. Voor deze drie jaar geleden in het leven geroepen onderscheiding voor beste Vlaamse non-fictieboek zijn vijf boeken genomineerd: De Bourgondische vorsten 1315-1530 van Edward De Maesschalck; De monarchie en ‘het einde van België’. Een communautaire geschiedenis van Leopold I tot Albert II van Herman Van Goethem; Econoshock van Geert Noels; Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog van Geert Buelens en tenslotte Greep naar de markt. De sociaal-economische agenda van de Vlaamse Beweging en haar ideologische versplintering tijdens het interbellum van Olivier Boehme. De winnaar ontvangt op 2 april 12.500 euro en een oorkonde uit handen van Vlaams Minister-President Kris Peeters. Er is ook nog een publieksprijs, waarvoor iedereen vanaf vandaag kan stemmen, goed voor 2.500 euro.
"Opmerkelijk dit jaar is dat vier van de vijf weerhouden boeken met geschiedenis te maken hebben, maar dat tegelijkertijd elk van die boeken een heel ander thema aansnijdt, en dat elke auteur dat op een heel eigen wijze benadert,” aldus juryvoorzitter Peter Frans Anthonissen. “Dat het vijfde weerhouden boek over de economische crisis handelt, heeft vooral te maken met het feit dat de auteur op een zeer toegankelijke wijze zijn thema benadert en uitlegt."
De vorige laureaten van de prijs waren Luc Huyse, Rudi Vranckx en vorig jaar Joris van Parys en Jan Leyers. De bijzonder ruime jury bestaat dit jaar uit Peter Frans Anthonissen (communicatiedeskundige, auteur en juryvoorzitter), Paul Lembrechts (Executive Vice President ABN AMRO Private Banking), Jan Leyers (filosoof-zanger en winnaar ABN AMRO Bank Publieksprijs 2007), Luc Rademakers (managing director Gazet van Antwerpen/Het Belang van Limburg), Martine Reynaers (bedrijfsleidster), Frank Thevissen (deskundige overheidscommunicatie), Peter Vandermeersch (algemeen hoofdredacteur De Standaard/Het Nieuwsblad), Rik Van Cauwelaert (directeur Knack), Mieke Van Hecke (directeur-generaal Vlaams Secretariaat Katholiek Onderwijs) en Joris van Parys (winnaar ABN AMRO Bank Prijs 2007).
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening