Longlist Gouden Uil laat Erwin Mortier en Dimitri Verhulst nu al links liggen

De nieuwe jury van de Gouden Uil Literatuurprijs 2009 heeft zijn longlist bekendgemaakt en serveert meteen een verrassing van formaat: noch het alom als meesterwerk onthaalde Godenslaap van Erwin Mortier, noch Dimitri Verhulst en Godverdomse dagen op een godverdomse bol zijn opgenomen in de lijst. Het boek van Verhulst werd vorig najaar in een monsteroplage gratis verspreid via het weekblad HUMO, dat in de persoon van Guy Mortier de juryvoorzitter levert voor de Gouden Uil. Eveneens afwezig is AKO-winnares Doeschka Meijsing met Over de liefde. Slechts twee Vlamingen prijken op de achttienkoppige lijst: David van Reybrouck met het pamflet Pleidooi voor populisme én Jan van Loy met zijn korte roman De heining.
Tot de grotere namen die opgenomen zijn, behoren Gouden Uil-habituee Arnon Grunberg (met Onze Oom), Leon de Winter (foto - Het recht op terugkeer), Charlotte Mutsaers (Koetsier Herfst), Anna Enquist (Contrapunt), Gerrit Komrij (Vila Pouca), Jan Siebelink (Suezkade), P.F. Thomése (met Nergensman, vorig jaar op de shortlist voor Vladiwostok!) en het tweede boek van Christiaan Weijts (Via Capello 23).
Voorts duiken liefst vier Nederlandse debutanten op de longlist op: Pia de Jong, Lange dagen, Robert Vuijsje - Alleen maar nette mensen, Lernert Engelberts - Echte slechte mensen en Elke Geurts - Het besluit van Dola Korstjens. De non-fictie is sterker vertegenwoordigd dan vorig jaar, met naast Van Reybrouck ook Suzanna Jansen, met Het pauperparadijs en Wessel te Gussinklo met Palestina als adderkluwen. Tot de romanciers-outsiders kunnen Otto de Kat met Julia worden gerekend, evenals Esther Gerritsen en De kleine miezerige God.
Opvallende afwezige namen zijn verder ook Herman Franke (Zoek op liefde) en A.F.Th. Van der Heijden (Gentse lente). De jury, die na veel tribulaties vorig jaar helemaal werd vervangen, bestaat dit jaar uit Eva Berghmans (De Standaard chef boeken), Sam De Graeve (ook regelmatig publicerend in De Standaard en werkzaam bij Woestijnvis), Jeroen Maris, Jeroen Vullings (chef boeken Vrij Nederland) en Guy Mortier (juryvoorzitter, HUMO). Erwin Mortier had in september 2008 messcherp uitgehaald naar de Gouden Uil-organisatie en de wijze waarop is omgegaan met de selectie van een geheel nieuwe jury en de (later teruggeschroefde) reglementswijziging, waarbij de uitgevers maar een beperkt aantal titels mochten insturen volgens welbepaalde quota. Mortier schreef toen: De Gouden Uil is niet langer een literaire prijs die schrijvers en hun literatuur, eert, looft, steunt en prijst in hun streven om tegenstem te bieden, onafhankelijk te denken, spreken of schrijven. Ze is al evenmin een onderscheiding die in de oeverloosheid van het literaire aanbod plezier en welbehagen schept. Ze zet mijn kunst en die van vele andere flagrant in de zeik. De Gouden Uil vloog al langer laag, maar vandaag is hij finaal naar de kloten." Dat deze tirade zijn kansen hypothekeerde, leek voor sommigen zonneklaar.
De shortlist wordt onthuld op 16 maart, de bekendmaking van de winnaars van De Gouden Uil vindt plaats op maandag 4 mei 2009. De winnaar in elke categorie ontvangt 25.000 euro en een trofee ontworpen door Ever Meulen. Elke genomineerde ontvangt 1.500 euro. Ook de longlist voor de Gouden Uil jeugdliteratuurprijs is bekendgemaakt. Hier valt de nominatie op voor Peter Verhelst, die eerder de 'volwassen' Gouden Uil kreeg voor Tongkat. Dit zijn de namen: Els Beerten - Allemaal willen we de hemel; Marjolijn Hof - Moeder nummer nul; Peter van Gestel - Kleine Felix; Harm de Jonge - Tjibbe Tjabbes’ wereldreis; Joke van Leeuwen - Een halve hond heel denken; Ted van Lieshout - Papieren Museum 3, De engel met twee neuzen; Wouter van Reek – Keepvogel-Nachtpannenkoeken; Jaap Robben en Benjamin Leroy - Zullen we een bos beginnen?; Toon Tellegen en Ingrid Godon - Morgen was het feest; Edward van de Vendel & Fleur van der Weel - De groeten van Superguppie; Peter Verhelst & Carll Cneut - Het geheim van de keel van de nachtegaal -Evelien De Vlieger - Brei met mij; Tanneke Wigersma - Ole durft.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening