Arabische 'Booker Prize' krijgt controversiële Egyptische winnaar

In de Arabische wereld is stevige controverse over de bekroning van de Egyptische roman Beelzebub van Youssef Ziedan met de zogenaamde Arabische Booker Prize. Het boek, dat in Egypte onder vuur ligt van religieuze scherpslijpers, kreeg de voorname International Prize voor Arabic Fiction ter waarde van 50.000 dollar. Er waren 121 inzendingen uit zestien landen.
Beelzebub speelt zich af in het vijfde-eeuwse Egypte en Syrië en vertelt de autobiografie van de in Egypte geboren monnik die getuige is van vroegchristelijke disputen in Alexandrië. In Egypte heeft de Koptische kerk het boek veroordeeld als "lasterlijk" en wordt het gekielhaald als de Arabische versie van De Da Vinci Code. Vooral het gewelddadige portret dat Ziedan schetst van een van de vaders van de Koptische kerk, lokte woede uit. Anderen zeggen dat Ziedan "het christendom islamiseert" en "een ketter" is. De auteur en filosofieprofessor doet de aantijgingen af als nonsensicaal en "ongefundeerd": "Wie het boek vergelijkt met het boek van Dan Brown beseft het essentiële verschil niet tussen een avonturenroman van historisch fabrikaat zoals De Da Vinci Code en een filosofische roman die met bloed, zweet en tranen is geschreven." Beelzebub verschijnt binnenkort ook in het Engels, een vertaling die mee gefinancierd wordt door het prijzengeld. De verkoop van de roman loopt in de Arabische wereld intussen als een trein. Zie meer in The Guardian.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening