'La Princesse de Clèves' van Madame de La Fayette is cultureel protestwapen tegen Sarkozy

In de Franse culturele en literaire wereld is sinds enige tijd een ongewone vorm van protest aan de gang tegen de Franse president Nicolas Sarkozy: het lezen van de 17de eeuwse klassieke liefdesroman La Princesse de Clèves van Madame de la Fayette (1678). Sarkozy had bij herhaalde gelegenheden zijn misprijzen uitgedrukt voor het boek, dat tot de verplichte lectuur behoort in de Franse scholen. Sarkozy koesterde immers geen warme herinneringen aan de roman en zei bijvoorbeeld in 2006 al bij een toespraak in Lyon dat enkel "een sadist of een idioot vragen verwerkt over La Princesse de Cleves in de examens voor een job in de openbare dienst." En hij voegde er schamper aan toe: "Je ne sais pas si cela vous est souvent arrivé de demander à la guichetière ce qu'elle pensait de 'La Princesse de Clèves'... Imaginez un peu le spectacle!"
Sarkozy's herhaaldelijke aanvallen op het boek en de "zinloze lectuur" ervan zorgden ervoor dat lezers, studenten en onderwijzend personeel de roman begonnen te verdedigen en massaal te herwaarderen én lezen. Stilaan is La Princesse de Clèves uitgegroeid tot een symbool van cultureel protest tegen Sarkozy's politiek. De verkoop van het boek piekt en op het net afgelopen Parijse Salon du Livre was de hype van het moment de intussen wijdverbreide button met daarop de tekst "Je lis La Princesse de Clèves".
In de protestatmosfeer die momenteel in Frankrijk heerst tegen de hervormingsplannen van Sarkozy, werden de voorbije weken al tal van openbare lezingen van het boek georganiseerd, onder meer aan de Sorbonne, in theaters en aan het Panthéon. Deze week nog scoorde het boek hoog in een enquête naar het geliefkoosde boek van Franse auteurs (zie hier), wat ongetwijfeld te maken heeft met het de La Fayette-rumoer. Het weekblad L'Express maakt gewag van "het meest opwindende politiek-literaire fenomeen van het moment." Het boek, een verhaal over plicht versus liefde aan het hof van koning Henri II, geldt intussen als eremerk voor een bepaalde opvatting van Franse cultuur. La Princesse de Clèves wordt vaak beschouwd als de eerste moderne Franse roman. Zie de berichtgeving in The Telegraph en bij Slate.fr.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening