Crisis krijgt amper greep op Nederlandse Boekenweek

De zojuist afgelopen 74ste Nederlandse Boekenweek, met het motto TJIELP TJIELP – De literaire zoo, heeft amper impact ondervonden van de economische recessie, zo laat de organiserende Stichting CPNB weten. Nagenoeg de hele oplage van het Boekenweekgeschenk (968.000 exemplaren, geschreven door Tim Krabbé, Een Tafel vol Vlinders) is van de hand gegaan. En uit een steekproef blijkt dat de besteding van de klanten slechts 1 à 2 procent lager ligt dan in 2008. Vooral de hernieuwde belangstelling voor de beroemdste Nederlandse dierenverhalenschrijver Anton Koolhaas was erg opvallend. De speciaal herdrukte vierde editie van zijn verzamelde verhalen bij uitgeverij Van Oorschot was in 15 dagen volledig uitverkocht, terwijl de vorige druk daar vijftien jaar voor nodig had. In het huis van Koolhaas, vlak bij het Vondelpark, waar hij van 1959 tot zijn dood in 1992 woonde, werd donderdag overigens een gedenkplaat voor Koolhaas onthuld door Midas Dekkers.
Als bestverkochte boeken werden Het diner van Herman Koch (dat intussen de kaap van de 100.000 exemplaren heeft overschreden), De verbouwing van Saskia Noort en De eenzaamheid van de priemgetallen van Paolo Giordano genoteerd.
Volgens CPNB was 'het dier in de letteren' een thema dat aansloeg. Ook het Boekenweekessay van Midas Dekkers (Piep, 95.000 exemplaren) was snel uitverkocht. In de Bestseller 60 maakten dan weer Mijn leven als hond van Martin Bril, Vogels kijken van Kester Freriks, Het dierbaarste van Kees van Kooten, Het vertrek van de mier van Toon Tellegen en Medereizigers van Rudy Kousbroek een goede beurt. Zie ons eerder bericht. (DL - affiche: De Designpolitie)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening