Dimitri Verhulst, Robert Vuijsje en Charlotte Mutsaers op shortlist Libris Literatuurprijs

In De Nieuwe Kerk te Amsterdam zijn vandaag de zes nominaties voor de shortlist van Libris Literatuur Prijs 2009 bekend gemaakt. De prijs wordt met 50.000 euro gehonoreerd. De shortlist bestaat uit:
*Contrapunt, Anna Enquist - De Arbeiderspers
*Visser, Rob van Essen - Nieuw Amsterdam
*Onze oom, Arnon Grunberg - Lebowski
*Koetsier Herfst, Charlotte Mutsaers - De Bezige Bij
*Godverdomse dagen op een godverdomse bol, Dimitri Verhulst - Contact
*Alleen maar nette mensen, Robert Vuijsje - Nijgh & Van Ditmar
Robert Vuijsje is met zijn komische roman over de multiculturele verwarring de enige auteur die zowel op de shortlist van de Gouden Uil als de Libris prijkt. Verhulst is met zijn scabreuze en groteske wereldgeschiedenis de enige Vlaming in de lijst, terwijl op de longlist ook nog Erwin Mortier (Godenslaap) en Erik Vlaminck (Suikerspin) present waren. Verhulst krijgt veel lof mee: “In een literair landschap waarin net iets te veel thrillers, incestdrama's en andere voorspelbare verhalen opdoemen, is Godverdomse dagen een verademing. Zijn tot kunsttaal opgepimpte Nederlands, met evenveel dialectische als zelfverzonnen woorden, is uniek”. Verhulst wordt uitgeroepen tot “een literaire durfal”. Ook prijzenhabituee en Librislaureaat 2007 Arnon Grunberg kan met zijn ‘oorlogsroman’ Onze Oom de jury sterk behagen: “Een schrijver die zoekt naar een nieuwe urgentie voor de roman, zowel in het politieke als in het ethische.”
Charlotte Mutsaers’ Koetsier Herfst wordt dan weer “hartstochtelijk en avontuurlijk” genoemd. Grootste verrassing in het rijtje is niettemin Rob van Essen. Zijn roman Visser is volgens de jury “een sublieme, onderkoelde roman over een te heet gestookte maatschappij”, waarin de geschiedenisleraar Jacob Visser “een fout maakt of in elk geval iets onhandigs doet” en “de boze tongen de rest doen.”
Juryvoorzitter Ivo Opstelten zei alvast dat het literaire engagement terug is van weggeweest. Ook ziet de jury dat 'het ideaal van de klassieke roman nog steeds aan slijtage onderhevig is' en "een toename van de genrevermenging".
De Libris Literatuurprijs kwam onlangs ook in het nieuws toen bleek dat een aantal uitgevers had nagelaten hun boeken in te sturen voor de prijs. Zo vielen onder meer Christiaan Weijts en Hans Münstermann al bij voorbaat uit de boot, net als Jan Cremer, Gerrit Komrij, Tessa de Loo en de wel voor de Gouden Uil genomineerde Jan Van Loy, plus debutanten Paul Baeten Gronda en Bert Natter. De winnaar wordt bekendgemaakt op 11 mei in het Amstel Hotel te Amsterdam.
De jury van de Libris Literatuurprijs bestaat dit jaar, naast Opstelten, uit Mark Cloostermans (medewerker van De Standaard), Carel de Haseth (dichter en raadsadviseur), Janet Luis (literatuurcritica NRC Handelsblad, en Thomas Vaessens (hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam). Vorig jaar ging de Libris Literatuurprijs naar D. Hooijer voor haar verhalenbundel Sleur is een roofdier. (DL - foto Dimitri Verhulst)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening