Zes Vlaamse auteurs schrijven theatertekst voor STAN

Het Antwerpse toneelgezelschap STAN heeft voor een nieuwe voorstelling zes Vlaamse schrijvers aan het werk gezet om een speciale theatertekst te schrijven. Saskia De Coster, Yves Petry, Tom Lanoye, Bart Moeyaert, Annelies Verbeke en de intussen betreurde Patricia de Martelaere kwamen aan het verzoek tegemoet, maar de Martelaere kon wegens haar ziekte geen tekst meer bezorgen. De aangezochte auteurs kregen de vrije hand in de thematiek. Opmerkelijk was dat het merendeel van de auteurs geen ervaring had met het schrijven van toneelteksten. De teksten resulteerden in de voorstelling Stukken, die zaterdag in première is gegaan in het Brusselse Kaaitheater.

Bart Moeyaert (foto) schreef Graz, de monoloog van een apotheker, die op zijn veertigste begint te twijfelen aan de zin van zijn bestaan. De tekst verschijnt dezer dagen ook in boekvorm. Yves Petry en Annelies Verbeke bewerkten een briefwisseling tussen hen beiden: "Petry nam er de rol aan van Rik Message, een zelfingenomen, allergische schrijver die net zijn eerste grote succesroman uit heeft. Ik antwoordde hem als Peggy Popers: een opdringerige, meer en meer onuitstaanbaar wordende fan", aldus Verbeke in De Standaard. Naar verluidt konden beide auteurs compleet hun duivels ontbinden en "heel hard tegen elkaar tekeer gaan."
Tom Lanoye voert in zijn ensemblestuk, dat hij zelf een zedenkomedie noemt, onder meer topbankiers op die samenkomen in een kasteel, waar ze niet bereikbaar zijn via blackberry of gsm. Precies op dat moment barst de kredietcrisis los. De voorstelling Stukken is opgedragen aan Patricia de Martelaere. Acteurs zijn Natali Broods, Robby Cleiren, Sara De Roo, Tine Embrechts, Maaike Neuville, Nico Sturm en Frank Vercruyssen. Het stuk gaat tot 16 mei op tournee in Nederland en Vlaanderen. Zie ook het artikel in De Morgen vandaag (niet online) en Sara De Roo van STAN en Yves Petry aan het woord over het resultaat in het programma Mekka.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening