Zoon van Sylvia Plath en Ted Hughes pleegt zelfmoord

Nicolas Hughes, de zoon van de dichters Ted Hughes en Sylvia Plath heeft zichzelf omgebracht, 46 jaar nadat zijn beroemde moeder hetzelfde deed door vergassing, terwijl de eenjarige jongen toen in de belendende kamer aan het slapen was. De 47-jarige Hughes hing zichzelf op in zijn woning. Hij kampte al geruime tijd met een depressie, zo meldde zijn zus Frieda aan The Times en meldt The Guardian.
Hughes was ongehuwd en was tot voor kort professor in de ichtyologie (viskunde) en oceaanwetenschappen aan de Universiteit van Alaska in Fairbanks. Hij had onlangs zijn post opgezegd om een pottenbakkerij te starten. Hughes overleed al op maandag 16 maart, maar het nieuws werd pas nu vrijgegeven. Zijn zus Frieda, die ook dichteres en kunstenaar is, liet weten: "Zijn levenslange fascinatie voor vissen en visvangst, betekende voor hem een sterke band met onze vader, van wie vele gedichten over de natuur gingen." Ook Ted Hughes was een verwoed visser.
Het nieuws van de dood van Nicolas Hughes voegt een nieuw tragisch element toe aan de familiegeschiedenis van Plath en Hughes. Sylvia Plath, auteur van onder meer The Bell Jar, overleed in februari 1963 toen ze zichzelf ombracht door zich te vergassen in de keukenoven. Ze verhinderde dat het gas in de kinderkamers terechtkwam door de deuren te bedekken met handdoeken. Zes jaar later pleegde de minnares van Hughes en haar dochter op gelijkaardige wijze zelfmoord.
Hughes vertelde aan zijn twee kinderen pas toen ze tieners waren hoe hun moeder om het leven was gekomen. Tijdens en na haar voortdurend onder spanning staande huwelijk met Hughes, dat in 1962 op de klippen liep, leed Sylvia Plath voortdurend aan depressies.
Hughes, die onder meer de Britse Poet Laureate was, overleed in 1998, het jaar waarin hij Birthday Letters publiceerde, een serie van 88 gedichten over zijn leven met Sylvia Plath en de reacties op haar dood. Zie ook dit bericht. (DL - Plath met haar twee kinderen, rechts Nicolas als baby)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening