Palestijnse leesbevorderaars krijgen Astrid Lindgren Award

De Astrid Lindgren Memorial Award is toegekend aan het Tamer Institute For Community Education dat aan leesbevordering doet in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever, zo meldt onder meer TV5. Het Tamer Institute, een ngo die sinds 1989 jonge kinderen het plezier van het lezen bijbrengt, krijgt daarmee het grote bedrag van 5 miljoen Zweedse kroon (445.000 euro). Volgens de jury doet "het instituut in moeilijke omstandigheden aan een ongewoon brede en dynamische leesbevordering. Het Tamer Instituut erkent - in de geest van Astrid Lindgren - de kracht van woorden en de sterkte van boeken, verhalen en verbeelding als belangrijke sleutels om tot zelfvertrouwen te komen, verdraagzaamheid en moed om het leven aan te pakken".
De Astrid Lindgren Award is in 2003 door de Zweedse regering ingesteld. De prijs moet de aandacht voor de schrijfster Astrid Lindgren (1907-2002) hoog houden en tegelijkertijd het recht op cultuur voor kinderen promoten. Lindgren is de auteur van de Pipi Langkous-reeks en schreef vele tientallen andere succesvolle kinderboeken. Villa Kakelbont nomineerde dit jaar Carll Cneut, Kitty Crowther, Bart Moeyaert en Klaas Verplancke voor België. In Nederland werden Dick Bruna, Guus Kuijer, Joke van Leeuwen, Toon Tellegen, Thé Tjong-Khing, de Nationale Voorleeswedstrijd en het Kinderboekenmuseum in Den Haag voorgedragen. In totaal waren er 153 kandidaten uit 60 landen. Vorig jaar won de Australische jeugdschrijfster Sonya Hartnett (zie ons vorige bericht).
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening