Belg François Weyergans mogelijks verkozen in de Académie française

De in Frankrijk wonende Belgische schrijver en Goncourtwinnaar François Weyergans heeft zijn kandidatuur gesteld bij de verkiezing van de vacante fauteuil 32 in de Académie française. Donderdag wordt beslist wie in de eerbiedwaardige instelling, die de Franse taal in ere houdt, de zetel van de overleden Maurice Rheims inpalmt. Als hij het haalt, zou hij de eerste Belg zijn in de veertigkoppige Académie. De 67-jarige Weyergans, die in 2005 met Trois jours chez ma mère de Goncourt voor de neus van Michel Houellebecq wegkaapte, krijgt alvast de openlijke steun van de weduwe van Alain Robbe-Grillet. Robbe-Grillet zetelde ook in de Académie. Weyergans moet het in de stemrondes onder meer opnemen tegen Didier Van Cauwelaert, ook al een auteur met Belgische roots, en tegen Renaud Camus, François Taillandier, Catherine Hermary-Vieille, Michel Borel, Pascal Thomas en Jean-Claude Barreau.
In Paris Match spreekt Weyergans over "een oud verlangen". Bovendien hoopt "de Woody Allen van de Franse literatuur" dat de uitverkiezing hem enige regelmaat brengt: "Het zou formidabel zijn voor mijn leven. Ik moet elke donderdag om 9u30 aanwezig zijn voor de zittingen. Dat zou me eindelijk een uurrooster geven." Weyergans doet het ook voor zijn 94-jarige moeder: "Ik weet dat zij heel tevreden zou zijn als ik zou worden opgenomen." Om zijn late kandidatuur kracht bij te zetten, bestookt hij de Academieleden intussen met brieven. Commentaar van Paris Match, die er een mooie Belgenmop in ziet: "Als Weyergans het haalt, is het alsof Claude Chabrol minister van Cultuur zou worden."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening