Passa Portafestival ontvangt keur aan schrijvers

Het Passa Portafestival, voorheen bekend onder de roepnaam Het Groot Beschrijf, pakt dit jaar uit met een fijne keur aan grote literaire namen. Het uitgesproken internationaal georiënteerde Brusselse festival nodigt niet minder dan 147 schrijvers uit. Met het overkoepelende thema "De wereld is een werf" worden talloze lezingen, interviews en debatten georganiseerd, op de meest denkbare en ondenkbare Brusselse plekken: "Aan de orde is de maakbaarheid van een wereld die onophoudelijk verandert en verbouwd, kapotgemaakt of gerepareerd wordt."
Het festival is gespreid over drie dagen en bevat tal van potentiële hoogtepunten. Donderdag 26 maart wordt in Passa Porta zelf de aftrap gegeven door de Hongaarse schrijver Péter Nàdas met een rede "over het bouwen van een huis". Op vrijdag 27 maart wordt De Europese Grondwet in Verzen voorgesteld, het fijnbesnaarde project van David van Reybrouck en zijn Brussels dichterscollectief met 52 Europese dichters. Op zaterdag 28 maart is de Muntschouwburg het toneel van "Remapping the world" met onder meer Geert Mak, Péter Nàdas, Ramsey Nasr, Joseph O’Neill, Olivier Rolin, Ingo Schulze, Elif Shafak en Zoé Valdés. Zij becommentariëren de internationale wereldorde.
Op zondag 29 maart is er dan ruimte voor een parcours doorheen Brussel, waarop het kruim van de binnen- en buitenlandse letteren present tekent. Er zijn gesprekken met Joseph O’Neill, Ramsey Nasr, Alan Hollinghurst, Elif Shafak, Bart Moeyaert en Jeroen Olyslaegers, Alessandro Barrico, Enrique Vila-Matas, Mircea Dinescu en thematische onderdelen als "roman in de steigers" met Yves Petry, Saskia De Coster en Jeroen Theunissen. Tot de grote trekpleisters behoren allicht het gesprek van filosoof en psycholoog Douwe Draaisma met Betty Mellaerts, evenals de ongetwijfeld felle combinatie Kristien Hemmerechts – Catherine Millet. Verder ondervraagt Jos Borré Erwin Mortier en spreekt Jean-Paul Van Bendegem met Rik Torfs en Koen Peeters. Op de koppen lopen wordt het allicht bij het gesprek van Jeroen Brouwers met Piet Piryns over de constructie van zijn literaire wereld. Komrij, die in Brussel zijn 65ste verjaardag viert, treedt in gesprek met Mark Schaevers. En zelfs Harry Mulisch komt naar Brussel afgezakt voor een interview in Bozar. De 80-jarige Mexicaanse auteur Carlos Fuentes mag op dezelfde plek omstreeks 18u30 voor het orgelpunt zorgen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening