Belg Weyergans verkozen in de Académie française

De Belgische schrijver François Weyergans, die met Trois jours chez ma mère in 2005 de Prix Goncourt voor de neus van Michel Houellebecq wegkaapte, is verkozen als nieuw lid van de Académie française, zo meldt Bibliobs. Daarmee is Weyergans de eerste Belg die tot de eminente Franse instelling der 'Onsterfelijken' toetreedt. Weyergans zetelt nu op zetel n°32, die hiervoor door Maurice Rheims werd bezet. Er waren negen officiële kandidaturen, onder meer van Didier Van Cauwelaert, Renaud Camus, François Taillandier en de filmmaker Pascal Thomas. Van de 24 aanwezige leden stemden, in de derde stemronde, 12 voor Weyergans, 6 voor Van Cauwelaert, 2 voor Françis Taillandier, 2 voor Catherine Hermary-Vieille, 1 voor Renaud Camus. Eén stemformulier bleef blanco. Na de dood van Maurice Rheims in 2003 was de zetel officieel naar Alain Robbe-Grillet gegaan, maar hij had het pluche nooit willen gaan bezetten. De zetel kwam dus opnieuw vrij toen Robbe-Grillet vorig jaar stierf. Met de verkiezing van Weyergans zijn de 40 zetels van de Académie voor het eerst sinds 2006 opnieuw allemaal volzet. In de Académie zetelen momenteel onder meer René Girard, Valérie Giscard d'Estaing en Max Gallo.
De 68-jarige Weyergans had vrij laat zijn kandidatuur ingediend, op aanraden van de filmmaker Claude ­Berri (zie ons vorige bericht). "Ik weet dat mijn moeder heel tevreden zou zijn als ik zou worden opgenomen," had de auteur vooraf gezegd. Notoir nachtraaf Weyergans hoopte bovendien dat een mogelijke verkiezing orde in zijn leven zou brengen. "Ik moet elke donderdag om 9u30 aanwezig zijn voor de zittingen. Dat zou me eindelijk een uurrooster geven." Hij kan alvast zijn wekker beginnen te zetten. Zie ook berichtgeving van Le Monde en Le Figaro.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening