Ben Okri twittert dagelijks aan nieuw gedicht

De Nigeriaanse Bookerprizewinnaar Ben Okri brengt aan een snelheid van één regel per dag een nieuw gedicht uit via de internetdienst Twitter, zo meldt The Guardian. Eigen aan Twitter is dat de korte berichten - de "tweets" - niet langer dan 140 karakters kunnen bedragen. Dat zag Okri, die in 1991 met The Famished Road de Bookerprize won, niet als een probleem, wel integendeel. "We moeten meer overbrengen in minder woorden. Vorm volgt tegenspoed. We leven in onzekere tijden. Ik denk dat we een nieuw soort beknopt schrijven nodig hebben dat antwoorden zoekt op de angsten van onze tijden. Mijn gevoel is dat dit tijdperk perfect is voor de korte, lucide aanpak." De eerste regel van het gedicht luidt "I sing a new freedom". De regel die gisteren gepost werd was "Freedom with discipline". Vandaag komt de derde lijn. Uiteindelijk zal het volledige gedicht ook op Okri's Facebook- en MySpace-pagina's worden geplaatst. In april volgt dan een nieuw, gedrukt, boek Tales of Freedom, een bundeling korte verhalen en gedichten, aangekondigd als "een ontmoeting tussen verhaal en haiku".
De onlinedienst Twitter wordt meer en meer ingeschakeld bij de schone letteren. Eerder kondigden wel al een "twitterisatie" van een roman aan, en ook uitgevers zien er handel in. Picador heeft, onder Hamlets motto "Brevity is the soul of wit" nu de Twitter book club gelanceerd. Het eerste te betwitteren boek is de roman The Housekeeper and the Professor van Yoko Ogawa. En een eerste geval van literaire Twitterfraude is er ook al: een bedrieger gaf zich uit voor schrijfster Maya Angelou en schreef in haar naam valse tweets.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening