Origineel Claus-Raveelarchief te koop

In het Antiquariaat De Slegte in Antwerpen is een tentoonstelling te zien over de jarenlange vriendschap tussen Hugo Claus en Roger Raveel, met naast bibliofiele topstukken als de originele en monumentale Genesis-editie ook een originele tekening van Raveel uit 1957, en verder handschriften en brieven die Claus’ en Raveels levenslange vriendschap illustreren. Een uitgebreide briefwisseling en verschillende projecten waarbij beide kunstenaars samenwerkten getuigen hiervan. Een aantal belangrijke archiefstukken én de boeken die deze vriendschap voor het leven opleverde, is ook te koop. Enkele verloren gewaande brieven zijn boven water gekomen.
De vriendschap tussen de twee dateert uit 1946. In oktober van dat jaar overlijdt de moeder van de schilder. Claus schrijft voor haar een In memoriam-sonnet dat opgenomen staat in zijn eerste bundel Kleine reeks. In 1949 publiceert Claus een artikel over drie jonge schilders: Jan Burssens, Pierre Vlerick en Roger Raveel. Hij schrijft opnieuw over Raveel in 1948 in de krant Vooruit, en in 1965 maakt hij bij diens werk een korte reeks gedichten die later de titel Thuis meekrijgt. Daarvoor al, in 1957, verschijnt van Claus als catalogus bij de Raveeltentoonstelling een lang gedicht getiteld Roger Raveel in een uitgave waarin ook twee van Raveels tekeningen worden opgenomen. In 1969 realiseerden beide kunstenaars samen de uitgave Genesis, een monument in de Vlaamse literatuur, kunst en bibliofilie.
Claus’ archiefmateriaal raakte in de loop van zijn lange actieve schrijverscarrière hopeloos verspreid. Talloze verhuizingen, schenkingen, maar ook verkopen en zelfs diefstal resulteerden in een zeer versplinterd archief. Antiquariaten en veilinghuizen overal te lande bieden met de regelmaat van de klok Clausmanuscripten en -parafernalia te koop aan, waarover we geregeld berichtten. (Illustratie: portret van Raveel en zelfportret door Hugo Claus)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 26-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening