Vreemdste boektitelprijs voor 'auteur' van 200.000 titels

De Diagram Prize voor 'de vreemdste boektitel van het jaar', een speels initiatief van het blad The Bookseller, gaat dit jaar naar The 2009-2014 World Outlook for 60-milligram Containers of Fromage Frais van Professor Philip M Parker (Icon Group International), zo meldt The Guardian. Hij haalde het met 32 procent van de stemmen van vijf andere genomineerde titels: Baboon Metaphysics. The Evolution of a Social Mind door Dorothy L. Cheney en Robert M. Seyfarth (University of Chicago Press), Curbside Consultation of the Colon van Brooks D. Cash (SLACK Incorporated), The Large Sieve and its Applications. Arithmetic Geometry, Random Walks and Discrete Groups van Emmanuel Kowalski (Cambridge University Press), Strip and Knit with Style van Mark Hordyszynski (C&T) en Techniques for Corrosion Monitoring van Lietai Yang (Woodhead).
Professor M. Parker, wiens winnende boek 832 euro kost per exemplaar, beschouwt zichzelf "als 's werelds meest productieve auteur in de geschiedenis van deze planeet." Hij schreef bijvoorbeeld ook boeken met welluidende titels als The 2007-2012 Outlook for Lemon-Flavoured Bottled Water in Japan of The 2007 Import and Export Market for Household Refrigerators in Czech Republic. Parker is een managementprofessor aan de Franse businessschool Insead. Hij dankt zijn onvermoeibare en kwantitatieve auteursschap aan de uitvinding van een machine die boeken schrijft op basis van databasezoekopdrachten en van het internet, waarmee hij naar eigen zeggen productiekosten van "auteurs, uitgevers, grafici, data-analisten, vertalers, verdelers en marketingpersoneel" reduceert. Op die manier zou hij al 200.000 boeken gefabriceerd hebben.
Organisator en secretaris van de Diagram Prize Philip Stone, zegt dat het natuurlijk lichtjes controversieel is "dat het winnende boek door een computer is geschreven", "maar als je bekijkt hoeveel biografie├źn van celebrity's door ghostwriters zijn gepend, is dit dan toch niet zo vreemd."
De jury was van oordeel dat het "om een uitzonderlijk raar jaar" ging, qua vreemde boektitels en kreeg een bijzonder hoog aantal inzendingen te verwerken. De prijs is ingesteld in 1978 en werd toen binnengerijfd door Proceedings of the Second International Workshop on Nude Mice. Zie onze eerdere berichtgeving, onder meer over de 'vreemdste boektitel van de voorbije dertig jaar'. Vorig jaar ging de prijs naar het zelfhulpboek If You Want Closure In Your Relationship, Start With Your Legs.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening