Bookboxes vangen literatuur in een luciferdoosje

De nieuwe Nederlandse uitgeverij Lucha Libre, een initiatief van Xavier van Leeuwe en kunstenaar Richard Meier, start met de uitgave van 'luciferboekjes', minituurboekjes die passen in een luciferdoosje. De boekjes in harmonicavorm, die de naam Bookboxes meekregen, vormen telkens de samenwerking tussen een auteur en een kunstenaar of illustrator. Er verschenen meteen achttien deeltjes. Zo is er een korte tekst van Ronald Giphart (De blinde reiziger), over een meisje dat naar honing smaakt, geĂ¯llustreerd door Nanne Meulendijks en is er werk van Sylvia Witteman (een recept voor minestronesoep) en Bert Wagendorp of het woordenloze Lucifer's Life van Ward MonnĂ©. Uitgeverij Lucha Libre inspireerde zich voor haar bookboxes op wat vormgever TankBooks eerder deed. In de zomer van 2007 lanceerde deze uitgeverij het idee om een serie klassiekers uit de wereldliteratuur uit te geven in de vorm van een sigarettenpakje. Kortverhalen van onder meer Franz Kafka, Joseph Conrad, Lev Tolstoj, Ernest Hemingway en R.L. Stevenson werden verpakt alsof ze een oprookbaar doosje van 20 sigaretten waren, iets waarover destijds uitgebreid werd bericht op De papieren man.
De nu bij Lucha Libre verschenen bookboxes werden door Richard Meier met de hand vervaardigd, in zijn atelier in het Zuid-Franse Elne. Vanaf heden worden de 'bookboxes' tentoongesteld bij studio Ton De Boer en fotostudio Flower Fox. Zie ook de lof voor het project bij NRC Handelsblad.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening