T.S. Eliot vond 'Animal Farm' te 'trotskistisch' om te publiceren

Dichter en uitgever T.S. Eliot weigerde in 1944 de later klassieke roman van George Orwell, Animal Farm, te publiceren. In een recent opgedoken brief legt Eliot, de toenmalige uitgever van Faber and Faber, aan Orwell uit dat hij de visie, die hij trotskistisch noemde, "niet overtuigend" vond. Eliot schreef in de brief, die lange tijd in de priv├ęcollectie van zijn weduwe Valerie zat, dat hij de publicatie van een boek met zo'n politieke boodschap op dat moment niet opportuun achtte. De Sovjetunie was in 1944 nog een medestander in de strijd tegen nazi-Duitsland. Niettemin schreef Eliot: "Het is alleszins de plicht van elke uitgeverij die beweert ook andere belangen en motieven na te streven dan alleen commerci├źle voorspoed om tegen de stroom van het moment in te roeien." Waarna hij uitlegde dat "dat toch niet iets is dat op dat moment moest gebeuren".
Eliot legt ook uit dat de karaktertekening van de varkens op de boerderij - met Napoleon gebaseerd op Stalin en Snowball gebaseerd op Trotski - te eenzijdig was. Maar al bij al vond hij het een bijzonder werk. "We zijn het eens dat het een uitzonderlijk schrijfstuk is; dat de fabel zeer hoogstaand is uitgewerkt, en dat de verhaallijn de aandacht van de lezer vasthoudt, wat maar weinig andere auteurs sinds Gulliver konden doen", daarmee verwijzend naar Jonathan Swift. Eliot eindigt zijn brief met de mededeling dat hij nu verwacht dat hij Orwell als schrijver voor Faber and Faber zou verliezen, wat hij betreurde. Want, zo schreef Eliot, "ik schat je werk hoog in, want het is goede literatuur van fundamentele integriteit".
Uiteindelijk zou Animal Farm in augustus 1945 verschijnen bij Secker and Warburg, een even antifascistische als antistalinistische Britse uitgeverij. Bij die uitgeverij was in 1938 al Orwells verslag van de Spaanse Burgeroorlog, Homage to Catalonia, verschenen. In de Verenigde Staten verscheen de politieke satire nog een jaar later, nadat enkele grote uitgeverijen het hadden afgewezen. De brief van Eliot staat centraal in de binnenkort uitgezonden BBC-documentaire Arena. Zie de berichtgeving bij The Guardian.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening