Tentoonstelling over Tsjechische schrijver Karel ?apek in Gent

In Gent wordt binnenkort de tentoonstelling The Life and Times of the Writer Karel ?apek geopend. De veelzijdige Tsjechische schrijver Karel ?apek (1890-1938), die de term ‘robot’ introduceerde, beleeft in het Nederlandse taalgebied een bescheiden revival. De Praagse ?apek schreef krantenstukken, toneel, kinderboeken, detectives, reisverslagen en een tuinboek (Het jaar van de tuinier), maar misschien het bekendst is hij gebleven als auteur van SF-literatuur. Rossum's Universal Robots uit 1920 behoort nog altijd tot de klassiekers van het genre. Samen met zijn broer Josef, die soms Karels werk illustreerde, werd hij tussen de twee wereldoorlogen tot de literaire en culturele avant-garde van Tsjecho-Slowakije gerekend. Karel ?apek schreef ook een boek met interviews met de eerste president van het land, Tomáš Masaryk. Tijdens zijn leven verschenen vele boeken in het Nederlands, maar lange tijd was het werk niet meer verkrijgbaar. Uitgeverij Wereldbibliotheek gaf vorig jaar Een doodgewoon leven terug uit. De organisatoren van de tentoonstelling beloven de bezoeker "een keur van uniek beeldmateriaal" die een indruk moet geven "van een bewogen schrijversleven en een veelzijdig oeuvre". De tentoonstelling loopt van 13 tot 27 maart 2009 (gesloten op 25 maart) en wordt georganiseerd door het Departement Vertaalkunde van de Hogeschool Gent en de Vakgroep Slavistiek en Oost-Europakunde van de Universiteit Gent, in samenwerking met het Tsjechisch Centrum te Brussel, de Vertegenwoordiging van de Regio Centraal-Bohemen te Brussel, het Karel ?apek-monument te Stará Hu? en Uitgeverij Wereldbibliotheek te Amsterdam.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening