Archieven Heinrich Böll wellicht vernield bij instorting Keulens stadsarchief

Bij de instorting van het stadsarchief in de Duitse stad Keulen wordt gevreesd dat ook de literaire nalatenschap van schrijver Heinrich Böll (1917-1985) verloren is gegaan, zo meldt N24.de. Een van de drie gebouwen die eergisteren totaal verwoest zijn, is het uit 1971 stammende Historisches Archiv waar de Nobelprijswinnaar Böll, geboren en getogen in Keulen, zijn archief deponeerde. Het Heinrich-Böll-Archiv bereidde de volledige 27-delige uitgave van Bölls werken voor, uitgegeven door Kiepenheuer & Witsch sinds 2002. Nog maar enkele weken geleden had zoon René Böll het laatste deel van het privéarchief van de schrijver van Billard um halb zehn en Ansichten eines Clowns bij de instelling gedeponeerd. Momenteel zit de zoon in China en kon hij nog niet reageren op het onherstelbaar geachte verlies. Helge Malchow, directeur van Kiepenheuer & Witsch, zegt in Die Welt dat het Böll-onderzoek een grote klap krijgt. Hij laat weten dat de uitgave van de laatste zes delen niet in het gedrang komt. Er verschijnen drie delen in het najaar van 2009, de laatste drie verschijnen in 2010.
Naast de Böll-documenten zijn ook stukken van onschatbare culturele waarde van onder meer Karl Marx, Jacques Offenbach, Albertus Magnus, Konrad Adenauer, literatuurwetenschapper Hans Mayer en correspondentie tussen Günter Grass en Paul Celan wellicht verloren voor de mensheid. Andere topstukken waren de honderden middeleeuwse manuscripten en een uniek Tristan en Isoldehandschrift.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening