"Britten liegen massaal over het lezen van boeken", aldus enquête

Uit een internetonderzoek blijkt dat 65 procent van de Britten ooit valselijk hebben beweerd dat ze een boek hebben uitgelezen. 1984 van George Orwell komt daarbij als duidelijke "winnaar" naar voren, zo bericht The Guardian. 42 procent van de ondervraagden geeft toe het boek niet te hebben gelezen, ook al zeiden ze ooit van wel. Het tweede meest ongelezen boek is Tolstojs Oorlog en vrede (31 procent), gevolgd door Ulysses van Joyce (25 procent), en de Bijbel (24 procent). Uit het onderzoek blijkt ook dat de Britse lezer bij uitstek ongeduldig is en een boek wel al eens voor het einde durft dicht te slaan. De meest gewaardeerde schrijvers zijn volgens de respondenten niet verrassend J.K. Rowling en John Grisham. Zeer opmerkelijk is de bevinding dat 48 procent een boek eerst leest vooraleer het aan iemand cadeau te geven. 62 procent geeft schaamteloos toe een hoekje om te plooien bij wijze van bladwijzer, 14 procent schrijft zelfs zonder gêne in een bibliotheekboek. De resultaten zijn gebaseerd op een onderzoek op de website van World Book Day, waaraan 1342 lezers deelnamen. Jonathan Douglas, directeur van de National Literacy Trust, vindt een en ander geruststellend: "Dit toont aan dat lezen een grote culturele waarde heeft in zoverre we onszelf voordoen als intelligente en geëngageerde wezens."
Het bluffen over boeken heeft ondertussen ook school gemaakt bij ervaren lezers. Professor literatuur Pierre Bayard publiceerde in 2007 Comment parler des livres que l'on n'a pas lus (Hoe te praten over boeken die je niet hebt gelezen, De Geus). Uit een ouder Brits onderzoek was DBC Pierre nog de "winnaar", zie ons vorige bericht.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening