Twee toneelmanuscripten van Hugo Claus te veil

Bij Galerij De Vuyst in Lokeren gaan op zaterdag 14 maart alweer twee manuscripten van Hugo Claus onder de hamer. Het betreft ditmaal twee toneelwerken Het lied van de moordenaar (1957) en Mama, kijk, zonder handen (1960), zo meldt Knack. De eigenaar die ze nu van de hand doet, had ze rechtstreeks verworven van Hugo Claus, toen hij in 1967 in Nukerke woonde. De waarde van beide handschriften wordt geschat op 6.500 en 8.000 euro.
Het toneelstuk Het lied van de moordenaar kreeg zijn eerste voorstelling in maart 1957 door het Rotterdams Toneel, waarna het ook door het Nationaal Toneel in Antwerpen werd gebracht. In Het lied van de moordenaar, een romantisch-historisch roversstuk, hanteerde Claus het surrealistische principe van de grote, onvoorwaardelijke liefde, zoals Breton in L'amour fou (1937). Het commedia dell'arte-achtige en groteske Mama, kijk, zonder handen kende zijn eerste opvoering in de KVS in Brussel. Eerder werd bij De Vuyst ook al het manuscript van Suiker geveild. Bij andere veilinghuizen duiken de laatste tijd ook veel Clausiana op. Op 19 maart is het een jaar geleden dat Hugo Claus overleed.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening