Nederlandse Taalunie legt geld op tafel voor vertalers

De Nederlandse Taalunie gaat jaarlijks 100.000 euro investeren in de opleiding van literatuurvertalers. Het geld wordt gebruikt voor de professionalisering van startende vertalers en voor een onderzoek naar de haalbaarheid van een masterprogramma literair vertalen, zo meldt de Taalunie in een persbericht. Er is een opstartfase van drie jaar voorzien. Volgens de Taalunie is er een groeiende vraag naar vertalingen van en naar het Nederlands, maar verloopt de aangroei van nieuwe literaire vertalers moeizaam. Het Expertisecentrum Literair Vertalen en de Vlaamse en Nederlandse letterenfondsen trokken in *Overigens schitterend vertaald. Voor het behoud van een bloeiende vertaalcultuur al aan de alarmbel en hielden een warm pleidooi voor meer overheidsaandacht voor literair vertalen, via masterprogramma's literair vertalen en bijscholingsmogelijkheden.
Ook het Expertisecentrum Literair Vertalen krijgt tot 25.000 euro per jaar extra voor opleidings- en bijscholingsactiviteiten voor de volgende vijf jaar. Er wordt gedacht aan mentorschappen voor beginnende vertalers en duovertalingen. Het Comité van Ministers van de Taalunie beoogt ook bijzondere aandacht voor de ontwikkeling van talent in buitenlandse vakgroepen Nederlands. Zie ook onze eerdere berichten over de problemen van vertalers als beroepsgroep. (DL - afbeelding: 'Schaduwkunstenaar' door Ien van Laanen, copyright http://www.ienvanlaanen.nl/)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening