Peter Verhelst en Carll Cneut bekroond met Woutertje Pieterseprijs

De Vlaamse schrijver Peter Verhelst en illustrator Carll Cneut hebben voor hun boek Het geheim van de keel van de nachtegaal de Woutertje Pieterseprijs gekregen. De prijs bekroont jaarlijks het beste jeugd- en kinderboek en heeft een waarde van 15.000 euro. Verhelst en Cneut kregen eerder al een Boekenwelp voor hun duoproject.
Het geheim van de keel van de nachtegaal is gebaseerd op het sprookje over de Chinese nachtegaal van Hans Christian Andersen en vertelt het verhaal van de keizer die verliefd wordt op de stem van een nachtegaal en het gezang zijn lot laat sturen. De jury was kwistig met lof en sprak van "een ultieme reis door de verbeelding" en “een volmaakte symbiose van beeld, tekst en vormgeving”. De heldere en precieze zinnen van Verhelst komen "met rake klappen binnen bij de lezer", zo luidt het ook nog.
Het geheim van de keel van de nachtegaal is het eerste kinderboek van Peter Verhelst, die dit jaar niet mag klagen over literaire jury's. Hij ontving ook al de Herman de Coninckprijs 2009 voor zijn dichtbundel Nieuwe sterrenbeelden. Verhelst kreeg in 2000 de Gouden Uil voor Tongkat. Zijn laatste romanproject Zwerm verdeelde de kritiek hevig. Carll Cneut maakte als illustrator intussen al zo'n twintigtal kinderboeken, die ook in het buitenland hoge ogen gooiden. De jury van de Vlaams-Nederlandse Woutertje Pieterse Prijs bestond dit jaar uit Femke Halsema, Karel Berkhout, Irma Boom, Annemie Leysen en Gerbrand Bakker. Eerder ging de prijs al naar Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert en Guus Kuijer.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening