Chris Herschdorfer (Ambo/Anthos) voert Nederlandse literaire pikorde aan

Het Nederlandse weekblad HP/De Tijd heeft naar aanleiding van de Boekenweek, die aanstaande woensdag van wal steekt, weer zijn Nederlandse literaire pikorde opgesteld, de topveertig ‘van bovenbazen en letterknechten in de literatuur’, met 'uitgevers, apparatsjiks, redacteuren en recensenten' én vooral: bijbehorend badinerend commentaar.
Opvallend is dat Chris Herschdorfer van Ambo/Anthos op nummer 1 prijkt en op die manier Robbert Ammerlaan (2), directeur van de Bezige Bij, (voorlopig) opzij heeft gezet. Volgens HP/De Tijd versloeg Herschdorfer 'de complete concurrentie met Blauw water van Simone van der Vlugt, het best verkochte fictieboek van Nederlandse makelij van 2008. (...) Ook was hij briljant op de transfermarkt: winkeldochter Herman Koch werd bij het sluiten van de markt weggekocht en onder nieuw management opgepimpt tot bestsellerauteur." Nelleke Geel van uitgever Signatuur bekleedt de derde plaats en stijgt liefst 13 plaatsen, te danken aan successen met Het lot van de familie Meijer en het oude succesboek De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafon. Opmerkelijk is de vierde plaats voor literair agent Paul Sebes, die als 'manuscriptmagneet' wordt omschreven: "via het agentschap werden tot nu toe hordes Vlamingen gepositioneerd.' Lex Jansen, groepsdirecteur van De Arbeiderspers, Archipel & Balans, klimt tot de vijfde plaats (vorig jaar zeven). Hoogste nieuwkomer is Matthijs van der Lely (CEO Selexyz) die getypeerd wordt als 'bovenbaas van de grootste boekenketen van het land.' Ook Chris ten Kate van uitgeverij Van Gennep stormt de top-tien binnen, dankzij 'cashcow Maria Mosterd, non-fictieauteur die met haar Echte mannen eten geen kaas, 150.000 exemplaren verkocht. De top-tien wordt gecompleteerd door Erik Visser (De Geus), Mai Spijkers (Prometheus) en Joost Nijsen (Podium). Komen hoog binnen in de top-40, respectievelijk plaats 18 en 19: Elik Lettinga (uitgever De Arbeiderspers) en Ramsey Nasr (de nieuwe Nederlandse Dichter des Vaderlands). Een tuimeling maakt Henk Kraima van CPNB, van plaats 3 naar 13. Interessant is ook de binnenkomst van Hans Nijenhuis (die door Robbert Ammerlaan als 'aspirant-directeur van De Bezige Bij' is aangetrokken) op plek 35 en minister Ronald Plasterk (minister van OCW) op nummer 39. Op de lijst van 40 namen staan 10 vrouwen. Hoog scoort bijvoorbeeld ook Annette Portegies (directeur uitgeverij Singel 262, 'bovenmeesteres. Vlijtigste leerling uit de stal van Mai Spijkers.') op 14 en Suzanne Holzer (hoofdredacteur De Bezige Bij) op 21.
Bij de recensenten staat Max Pam op 9, Arjan Peters stationair op 15, Pieter Steinz (boekenchef NRC-Handelsblad) op 22 en Arie Storm (schrijver en Het Parool-recensent op 36). HP/De Tijd heeft een bijna integraal nummer aan de Nederlandse literaire flora en fauna gewijd, met onder andere lezenswaardigs over 'critici en de Amsterdamse matras' (over inteelt in de literaire kritiek) en journalisten als romanciers, de zeven hoofdzonden van de recensent en schrijven over seks. Herman Stevens portretteerde zeven schrijfbeesten, zie hier.
De top-tien van de Literaire Pikorde ziet er als volgt uit:
1. Chris Herschdorfer (AmboAnthos) (2)
2. Robbert Ammerlaan (De Bezige Bij) (1)
3. Nelleke Geel (uitgever Signatuur) (16)
4. Paul Sebes (literaire agent) (19)
5. Lex Jansen (De Arbeiderspers (7)
6. Matthijs van der Lely (Selexyz) (-)
7. Chris ten Kate (Van Gennep) (-)
8. Eric Visser (De Geus) (12)
9. Mai Spijkers (Prometheus/Bert bakker) (8)
10. Joost Nijsen (Podium) (4)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening