Peter Handke komt met literair reportageboek over Kosovaarse Serviërs

De befaamde Oostenrijkse schrijver Peter Handke, die ophef veroorzaakte met zijn pro-Servische stellingnames tijdens de oorlog in ex-Joegoslavië, heeft een nieuw boek geschreven dat gewijd is aan de Kosovaarse Serviërs, zo meldt AFP. Die Kuckucke von Velika Ho?a. Eine Nachschrift bevat volgens uitgever Suhrkamp "het eerste literair-journalistieke portret" van de Servische bevolking en hun levensomstandigheden in een Servische enclave van het onafhankelijke Kosovo.
De 65-jarige schrijver, die sinds 1991 nabij Parijs woont, begaf zich in mei 2008 naar Velika Hoca om daar research te doen voor het boek. Opgezet als reportage, heeft het boek uiteindelijk toch meer weg van een roman, zo stelt de Oostenrijkse kritiek (zie Der Standard).
Handke is omstreden voor zijn posities inzake de Balkanoorlog, die 100.000 doden maakte. Hij beschuldigde bepaalde Westerse media ervan om systematisch de anti-Servische kaart te trekken. Handke ving veel kritiek voor zijn standpunt ten gunste van de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic. Hij was ook aanwezig bij de begrafenis van Milosevic, die in maart 2006 overleed in de cel in Den Haag, tijdens het Internationaal Strafhof. De Comédie Française schrapte in 2007 een stuk van Handke uit zijn programmering vanwege zijn politieke uitspraken over Servië.
Vorig jaar werd Handke in Banja Luka, in de gelijknamige Servische enclave in Bosnië-Herzegovina, verkozen tot lid van de ANURS, de Academie voor Wetenschap en Kunst van de Servische republiek (zie dit DPM-bericht). Eerder riep Handke ook al op om 24 maart tot een ‘Europese dag der schande’ te maken. Die dag was het begin van de NAVO-bombardementen op Servië in de Kosovo-oorlog in 1999, die volgden op de etnische zuiveringen in de ondertussen onafhankelijk geworden provincie Kosovo, zie dit bericht. (DL - foto: Peter Handke brandt een kaars op het orthodoxe kerkhof van Retimlje, samen met een oudere, Servische vrouw)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening