'Vers Brussel' verzamelt internationale stadsgedichten

Op initiatief van de Brusselse literaire organisatie Het beschrijf is zojuist Vers Brussel. Poëzie in de stad verschenen. Het cahier is een uitvloeisel van het gelijknamige project waarin Brussel en Het beschrijf zorgde voor "stadsgedichten van buitenlandse dichters uit alle windstreken." Anders dan een stadsdichter aan te stellen wilde men in Brussel het "complexe, hybride en veeltalige" karakter van de stad rechtdoen. Het boek groeide uit tot een "bonte, internationale en veelstemmige ode aan de poëzie van de grootstad". Het bevat nieuw werk van twaalf dichters uit evenveel taalgebieden, van Lissabon tot Moskou en van Stockholm tot Kinshasa, waaronder Jevgeni Boenimovitsj (Rusland), Cecilia Hansson (Zweden), Mimi Khalvati (Groot Brittannië), Agnieszka Kuciak (Polen), Abdellatif Laâbi (Frankrijk), Chantal Maillard (Spanje), Fabio Scotto (Italië), Miriam Van hee (België) en Sabah Zouein (Libanon). De voorbije jaren nodigde Het beschrijf de dichters telkens uit voor een kort verblijf in Brussel, waarbij ze zich een week lang onderdompelden in het dagelijkse leven van een wijk. De dichters bezochten pleinen, parken, straten, huizen en cafés, en luisterden naar bewonersverhalen. In dialoog met de gedichten die zo tot stand kwamen, creëren twaalf beeldend kunstenaars nieuwe kunstwerken voor Brussel. Vers Brussel. Poëzie in de stad kadert in de nieuwe reeks cahiers, die naar aanleiding van de tiende verjaardag van Het beschrijf in november 2008 werd gelanceerd, in samenwerking met uitgeverij Vrijdag. Het eerste cahier Aankomen in Brussel verzamelde teksten van vooraanstaande buitenlandse auteurs die een tijdlang in residentie verbleven in Brussel of Vollezele (zie hier).
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening