Typoscript van Wolkers-verhaal te koop

Het typoscript van een van de verhalen van de Nederlandse schrijver en schilder en beeldhouwer Jan Wolkers (1925-2007), Dominee met strooien hoed, wordt komend weekend op de antiquarenbeurs in de Pieterskerk in Leiden te koop aangeboden door het Haagse antiquariaat Fokas Holthuis. Het betreft de oorspronkelijke kopij voor het literaire tijdschrift De Gids van september 1962: 27 getikte vellen in doorslag met ruim 20 handgeschreven verbeteringen van Wolkers en vele tientallen correcties van een redacteur. Bij de kavel zijn enkele documenten omtrent het verhaal gevoegd, zoals een briefje van Wolkers. De redactieleden van De Gids waren voor publicatie, maar dichter en Shakespearevertaler Bert Voeten, die van 1952 tot 1960 in de redactie zat, had wel een voorbehoud. Op een beoordelingsformulier schreef Voeten dat hij vond dat er wel enkele onsmakelijkheden in stonden: "ik ben niet zo wild op derg. analismen..." Typoscripten van Jan Wolkers komen zelden tot nooit op de markt, aldus nog het antiquariaat. Er is een vaste prijs en er kan dus niet geboden worden. Het verhaal Dominee met strooien hoed zou in 1963 verschijnen in de bundel Gesponnen suiker.
Overigens verscheen zopas de zoveelste vertaling van Turks fruit, dit keer in Italië onder de titel Olga la Rossa, zo meldt nog Wolkers' fragmenten.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 01-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening