World Digital Library binnenkort van start

Na een voorbereiding van vier jaar zal op 21 april de World Digital Library in zeven talen van start gaan. De World Digital Library is opgezet door de Amerikaanse Library of Congress en stelt in samenwerking met de Unesco en bibliotheken en archieven uit 32 landen zeldzaam materiaal gratis en online beschikbaar. Manuscripten, kaarten, boeken, partituren, geluidsopnamen, films, foto's, architectuurtekeningen en "ander significant cultureel materiaal" zullen te vinden zijn op de site. Het doel van de instelling is "het bevorderen van de internationale en interculturele verstandhouding en bewustzijn, het ter beschikking stellen van bronnen aan onderzoekers, het uitbreiden van niet-Engelse en niet-Westerse inhoud op het internet en bijdragen tot wetenschappelijk onderzoek". De servers en zoekfuncties zijn uitgerust om met Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Portugees, Russisch en Spaans te kunnen werken, maar sommige stukken krijgen ook een uitleg in de oorspronkelijke taal. Opmerkelijke partners zijn bijvoorbeelde de nationale bibliotheken van Irak, Uganda, Egypte, Qatar en Servië, de St. Mark Coptic Library en de Marokkaanse Tetouan-Asmir Association. Zie het bericht bij The Guardian.
Eind vorig jaar ging Europeana, een gelijkaardig project binnen de EU, van start. Door de toevloed aan bezoekers in de beginfase, viel de site al meteen plat. Zie ons vorige berichtgeving. (Foto The Chronicle of Foreign Lands (1623), een verklaring van de wereldkaart van Matteo Ricco van 1574 voor de Chinese keizer uit de Library of Congress)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 13-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening