Franse schrijver Maurice Druon (90) overleden

Op 90-jarige leeftijd is in Parijs de Franse schrijver van Russische herkomst en ex-Goncourtwinnaar Maurice Druon overleden, zo meldt Le Monde. Druon leverde een batterij historische romans af, waarvan de reeks Les rois maudits de bekendste is gebleven en nogal wat boeken later ook een tv-bewerking kregen. Druon was sinds 1966 lid van de Académie française (waar hij sinds de dood van Henri Troyat de ouderdomsdeken was) en fungeerde er een lange periode als permanent secretaris. Huidig secretaris Hélène Carrère d'Encausse noemde Druon "het geheugen van de Académie, waarvan hij de gewoontes en gebruiken door en door kende." In de jaren zeventig was de gaullist Druon een tijdlang Frans minister van Cultuur onder Georges Pompidou.
Voor Les grandes familles (1948), onderdeel van de trilogie La fin des hommes (1948-1951), ontving hij de Prix Goncourt in 1948. De verzetsman Druon componeerde samen met zijn oom, de schrijver Joseph Kessel, ook de befaamde Chant des partisans, de verzetshymne van de zogenaamde maquisards tegen de nazi's. Druon bleef levenslang een fervent verdediger van de orthodoxe Franse taal.
La Dernière brigade, zijn eerste roman, verscheen kort na de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens schetste hij in zijn romans een tableau van de hogere Franse klasse in de eerder genoemde trilogie La Fin des hommes (met Les Grandes Familles (1948), La Chute des corps (1950) en Rendez-vous aux enfers (1951). Tal van historische romans vloeiden later uit zijn pen. Druon was ook essayist en dramaschrijver. Zijn laatste boek stamt uit 2007, Les mémoires de Zeus. Druon hield er de laatste jaren bijzonder vriendschappelijke relaties op na met de Russische premier Vladimir Poetin. De Franse president Sarkozy prees Druon als "grand écrivain, grand résistant, grand homme politique, grande plume et grande âme."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening