Internetboekhandel Amazon onder vuur over holebi-onvriendelijke rankings

Internetboekhandel Amazon heeft voor grote consternatie gezorgd bij de Amerikaanse holebigemeenschap. Een flink aantal boeken met een holebithema of een seksueel getinte inhoud bleek de voorbije week spoorloos verdwenen uit de lijst van best verkopende titels, waardoor ze bij zoekopdrachten veel moeilijker te traceren waren, zo schrijft The Guardian. Duizenden boeken verloren zo hun verkoopranking. Lezers en schrijvers zagen er een actie in van Amazon om tot een zogenaamd 'familievriendelijker' beleid te komen en startten via blogs en Twitter een onlinepetitie op om Amazon te boycotten. Amazon heeft intussen zijn excuses aangeboden voor het voorval en spreekt van een "an embarrassing and ham-fisted cataloguing error", zo meldt The Guardian intussen in een volgend bericht over de zaak.
Onder meer boeken van auteurs als Jeanette Winterson (foto), Gore Vidal en Stephen Fry verdwenen geruisloos uit de rankings, evenals homoklassiekers als James Baldwins Giovanni's Room, Brokeback Mountain van Annie M.G. Proulx, Maurice van E.M. Forster en The Line of Beauty van Alan Hollinghurst. Vidal reageerde toornig en zei: "Wat voor een kinderachtig spelletje is dit? Waarom verbranden ze niet gewoon deze boeken? Dat is tenminste een mooi spektakel voor de televisie."
Het was auteur Mark Probst, auteur van een romantische ‘homowestern’ The Filly, die de kat de bel aanbond en op zijn blog signaleerde dat hij zijn verkoopranking verloren was. Na navraag bij Amazon vernam hij dat het bedrijf “adultmateriaal”, vaak geassocieerd met porno, weerde uit sommige lijstjes en zoekopdrachten.
Amazon weet de verdwijning eerst aan een technisch mankement. Intussen zijn de rankings hersteld en heeft Probst de uitleg aanvaard. Hij geeft Amazon "het voordeel van de twijfel."
De internetboekhandel liet weten dat ruim vijftigduizend boeken in verschillende categorieën door de bug getroffen werden, waaronder ook titels over gezondheid en geneeskunde.
Ook Jeanette Winterson, auteur van de lesbische klassieker Oranges Are Not the Only Fruit, had al gereageerd: “Ik heb sowieso een hekel aan categorieën. Ik denk dat ze contraproductief werken. Maar als Amazon hier een waardeoordeel velt, is dat veel serieuzer en moet daar natuurlijk iets aan worden gedaan.” Zie ook het intense twitterverkeer over de zaak.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening