PEN tikt tijdschrift op de vingers over publicatie van gedichten van Karadzic

Een Slovaaks literair tijdschrift ligt onder vuur van de schrijversorganisatie PEN omdat het gedichten heeft gepubliceerd van Radovan Karadzic, de voormalige leider van de Servische republiek van Bosnië-Herzegovina, die beticht is van genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden, zo meldt The Guardian.
Karadzic werd in juli van vorig jaar door de Servische veiligheidsdiensten opgepakt, nadat hij 12 jaar ondergedoken kon leven. De Slovaakse afdeling van de PEN bekritiseert het Slovaakse magazine Dotyky "vanuit een moreel en ethisch standpunt" vanwege het publiceren van Karadzic' poëzie eerder deze maand, zonder enige toelichting of commentaar over zijn achtergronden, terwijl hij nochtans "aangeklaagd wordt voor misdaden tijdens het Bosnische conflict, met inbegrip van misdaden tegen de mensheid."
Dotyky Magazine is een publicatie van de Slovaakse schrijversvereniging. Uitgever Boris Brendza is lid van de Slovaakse PEN. Na het publiceren van de gedichten heeft de PEN beslist dat hij voor een jaar van het lidmaatschap van de PEN wordt uitgesloten. Brendza verdedigde de publicatie tegenover lokale journalisten en stelde dat de gedichten van "hoge kwaliteit" waren: "Het zou zonde zijn als ze niet gepubliceerd werden." De Slovaakse minister van Buitenlandse Zaken Miroslav Laj?ák had ook kritiek op de publicatie.
Karadzic was al op jonge leeftijd actief als dichter. Hij publiceerde regelmatig poëziebundels, vaak met gewelddadige of nationalistische thema's die de oorlog tot onderwerp hebben. De laatste tijd handelen zijn gedichten over de onkunde van rechters. In de gewraakte gedichten luidt het: "rechters kwellen me met onbetekenende daden" en "ik kan jullie aanblik niet verdragen, stelletje schorem/ stelletje slakken"
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening