'Verkoopbevorderende' waarschuwingssticker op roman van Elvis Peeters

De roman Wij van de Vlaamse auteur Elvis Peeters veroorzaakt ophef: niet alleen is de inhoud bepaald controversieel, ook de ontvangst in de pers is verrassend lovend. Uitgeverij Podium heeft de roman voorzien van een sticker 'Waarschuwing Expliciete Roman’. Wij gaat over een groep jongeren die steeds verregaander seksspelletjes onderneemt en god noch gebod lijkt te kennen, en zo (tevergeefs) de verveling poogt te verdrijven. De roman kreeg in de Volkskrant een vijfsterrenrecensie.
Volgens Podiumuitgever Joost Nijsen is de sticker bedoeld om de boekhandel "tegemoet te komen". "Het is inderdaad een heel expliciete roman, maar hij is gebaseerd op research van de schrijver. Die heeft tot in de gevangenis jongeren bezocht om zich te kunnen inleven in de duistere krochten van de pubergeest. Het is niet alleen seks seks seks, het is de broeierigheid van pubers tot in het extreme doorgevoerd", zo zegt hij in Boekblad.
Studio Ron van Roon, die het omslag maakte, plaatste de titel Wij in van het bloed druipende letters, maar die bleek "lastig" naar de boekhandel toe. Zodoende werd na overleg met Elvis Peeters geopteerd voor een klever, in navolging van de bestaande cd-stickers met "explicit lyrics." Podium beweert de sticker niet te gebruiken om eventueel vertoornde lezers de pas af te snijden. Nee, het is vooral een verkoopsstunt: "‘Fascinerend dat je met zo’n kleine ingreep communicatie in de boekhandel tot stand kan brengen. De sticker werkt als een soort lichtboei. (...) In ieder geval werkt een sticker met zo’n tekst verkoopbevorderend, zeker in combinatie met de vijf sterrenrecensie die vorige week in de Volkskrant stond. De eerste druk van 2.500 exemplaren is uitverkocht, een tweede druk met dezelfde oplage is onderweg. Nijsen concludeert: "Het is niet altijd makkelijk om een Vlaamse auteur in Nederland neer te zetten, maar nu rumoert het plezierig rond dit boek".
Elvis Peeters timmert al lang aan de weg als schrijver met boeken als Calvados en Spa en is ook erg actief als performer en muzikant. Zijn vorige boek De ontelbaren, eveneens geschreven in samenwerking met Nicole van Bael, belandde op de shortlist van de Librisprijs, wat een kleine doorbraak betekende.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening