Geert Buelens winnaar van ABN AMRO Bank Prijs voor Beste Non Fictieboek

De Vlaamse hoogleraar, dichter en essayist Geert Buelens heeft met zijn boek Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog de ABN AMRO Bank Prijs voor het Beste Non-Fictie Boek 2008 gewonnen. Hij kreeg vanavond de prijs ter waarde van 12.500 euro en een oorkonde uit handen van Vlaams Minister-President Kris Peeters. De Publieksprijs, goed voor 2.500 euro, is toegekend aan Geert Noels voor zijn boek Econoshock.
Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog (Manteau) werd door de jury geprezen als “een fascinerende, vernieuwende studie over de gevolgen van de oorlogservaringen van dichters voor de ontwikkelingen in de Europese poëzie, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog.” Juryvoorzitter Peter Frans Anthonissen loofde De Morgen-columnist Buelens voor zijn “originele invalshoek, de verrassende opbouw en de prachtige taal waarmee Geert Buelens de lezer op sleeptouw neemt”.
De ABN AMRO Bank Prijs wil sinds een paar jaar uitdrukkelijk het Vlaamse non-fictieboek en hun auteurs in de schijnwerpers zetten. De drie andere genomineerden (zie ons vorige bericht) waren De Bourgondische vorsten 1315-1530 van Edward De Maesschalck (Davidsfonds), De monarchie en ‘het einde van België’ van Herman Van Goethem (Lannoo) en Greep naar de markt van Olivier Boehme (Lannoo Campus).
In de jury van de ABN AMRO Bank Prijs zetelden verder onder meer Jan Leyers, Knack-directeur Rik Van Cauwelaert, Mieke Van Hecke (directeur-generaal Vlaams Secretariaat Katholiek Onderwijs), De Standaard-hoofdredacteur Peter Vandermeersch en Joris van Parys.
Vorig jaar ging de onderscheiding naar Joris van Parys met zijn Buyssebiografie Het leven, niets dan het leven. Cyriel Buysse & zijn tijd, terwijl Jan Leyers met De weg naar Mekka toen de publieksprijs kreeg.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening