Beiroet neemt titel Wereldboekenhoofdstad over van Amsterdam

Sinds dit weekend mag de Libanese hoofdstad Beiroet zich officieel tooien met het embleem van Wereldboekenhoofdstad 2009, zo meldt AFP. Ze neemt daarmee de fakkel over van Amsterdam, dat tot voor kort de titel voerde en onder het motto Open boek, open geest? ruim 298 activiteiten organiseerde, vaak ook in het straatbeeld.
Het signatuur van Wereldboekenhoofdstad wordt telkens toegekend door de Unesco. Beiroet heeft 250 activiteiten op stapel staan en ze omvatten onder meer ook de uitgeverswereld en projecten om het lezen te bevorderen. Bij de inhuldiging werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om de politieke protagonisten in Libanon op te roepen tot de dialoog. Op 7 juni zijn er verkiezingen gepland in Libanon, waarbij de antisyrische parlementaire meerderheid in de clinch gaat met de Hezbollahminderheid. President Michel Sleimane benadrukte dat Beiroet "een centrum van de civilisatie en de mensheid blijft." Beiroet is de negende stad die de naam Wereldboekenstad mag voeren, na Madrid (2001), Alexandrië (2002), New Delhi (2003), Antwerpen (2004), Montreal (2005), Turijn (2006), Bogota (2007) en Amsterdam (2008).
Het Parool meldde vorige week dat de meer dan honderd deelnemende partners Amsterdam Wereldboekenstad als een succes zien. "Ze hebben aangegeven dat ze evenementen als de Boekennacht en Poëzie in het park willen voortzetten." Aan de activiteiten hebben 490.000 mensen deelgenomen. Zie ook ons eerder bericht over Beiroet wereldboekenhoofdstad.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening