Evenement Zogezegd in Gent trapt Literaire Lente af

Vanavond wordt met het boekenfestival Zogezegd in de Gentse Vooruit de aftrap gegeven van de Literaire Lente. Van 3 tot 30 april wordt in boekhandels en via activiteiten in heel Vlaanderen de voorjaarsoogst aan nieuwe romans voorgesteld. Daarbij worden 24 boeken van Vlaamse en buitenlandse auteurs speciaal in het licht gezet. Het gaat onder meer om boeken van Daniel Kehlmann, Roberto Bolaño, Stephane Audeguy, Emmanuel Carrère, Francis Dannemark, Edgar Hilsenrath, Leen Huet, Bart Koubaa, Bart Moeyaert, Jeroen Olyslaegers, Elvis Peeters, P.F. Thomése en L.H. Wiener (zie hier de integrale lijst). Ruim 170 boekhandels participeren aan de Literaire Lente, met een heleboel schrijversontmoetingen tot gevolg.
Voor het festival Zogezegd in Gent trokken het organiserende Boek.be en Radio 1 schrijver Dimitri Verhulst aan als curator, wat in de voorbereidingsfase af en toe tot milde spanningen leidde (zie hier en daar). Hij koos bewust voor eigenzinniger en soms minder grote namen. Pjeroo Roobjee (foto) bijt de spits af en zal de Staat van het Boek houden. Zijn lezing zal op alle pleinen van Gent live te beluisteren zijn. "Uiteraard is Roobjee een auteur die als geen ander het theatrale karakter van een Staat Van Het Boek kan vertolken, maar tezelfdertijd hoopt de curator met zijn keuze voor Roobjee de aandacht voor het andere, en helaas ook moeilijk verkoopbare proza te verruimen", luidt het.
Remco Campert wordt 80 dit jaar en het voorgerecht van het verjaardagsfeest wordt hier geserveerd met "laudatio’s en wijwaterbesprenkelingen" van Jolien Janzing en Jan Mulder. En natuurlijk leest de schrijver zelf ook poëzie voor. In de Gilde der Koppige Steenezels zijn "moedige, dwarse, oorspronkelijke auteurs die, ondanks de tegenstand vaak, trouw zijn gebleven aan hun artistieke ideeën" samengebracht, met Pol Hoste, Peter Verhelst, L.H. Wiener en Pjeroo Roobjee. Verder is ook Cees Nooteboom van de partij. Nooteboom brengt een lader dia’s mee uit zijn persoonlijke collectie en zal die samen met Ruth Joos en het publiek bekijken, waarna hij ook voorleest.
Verder zijn er ook nog deelprogramma over Oost-Europese literatuur, met Borislav Cicovacki en Chloe Aridjis. Anderstalige auteurs die voor het voetlicht treden zijn ook Stéphane Audeguy, Linda Grant, Eric-Emmanuel Schmitt en David Wroblewski. Daarnaast zijn er nog een heleboel nevenprogramma's, waarin zelfs werk van Raymond Queneau en Louis Paul Boon opduikt. Vorig jaar was Anne Provoost de curator van het evenement.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening