Blandine Le Callet schrijft Euregio Literatuurprijs op haar naam

Sinds 2002 heeft de Euregio Maas-Rijn een literatuurprijs die door scholieren uit het grensgebied Euregio Maas-Rijn wordt toegekend. In aanmerking voor deze Euregio Literatuurprijs komen telkens zes boeken met verhalend proza, waarvan er telkens twee oorspronkelijk in het Nederlands, het Frans en het Duits zijn verschenen, aangezien dit de drie talen zijn die in de regio worden gesproken.
Laureate werd dit jaar de Franse schrijfster Blandine le Callet, die met haar roman Bruiloftsgasten (La pièce montée) het grootste aantal stemmen heeft kunnen halen. Genomineerd waren dit jaar als Nederlanders Otto De Kat (De inscheper) en Tommy Wieringa (Joe Speedboot) en verder ook de Franse Fatou Diome (De golven van de oceaan) en de Duitsers Sasa Stanisic (Hoe de soldaat de grammofoon repareert) en Juli Zeh (Vrije val). De zes genomineerde boeken op de shortlist, die op de koop toe in de beide andere talen moeten zijn vertaald, werden kritisch bekeken door een autonome jury die door leerlingen uit het secundair onderwijs van de scholen uit de Euregio wordt gevormd. De scholieren kwamen tijdens lezingen in Aken, Luik, Eupen en Maastricht in contact met de schrijvers en schrijfsters en stemden voor de schrijver van hun keuze.
De plechtige uitreiking van de prijs, editie 2009 vindt plaats op vrijdag 15 mei om 18.00 uur in de feestzaal van het Gouvernement aan de Maas in Maastricht. De bedoeling van de prijs is het lezen van literatuur door jongeren te bevorderen en dat over de landsgrenzen heen. Eerder ging de prijs al naar Maarten 't Hart, H.M. Van den Brink en Philippe Claudel
De organisatoren van de jaarlijks terugkerende prijs zijn nu al op zoek naar scholen uit de Nederlandse en Belgische provincies Limburg voor de editie van volgend jaar. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Oliver Vogt via vogt@regioaachen.de
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening