Arnon Grunberg stuurt militair als stand-in naar Librisuitreiking

De Nederlandse auteur Arnon Grunberg heeft afgezegd voor de uitreiking van de Libris Literatuurprijs waarvoor hij genomineerd is met Onze Oom, zo heeft hij tegen NRC Handelsblad gezegd. Hij stuurt in de plaats daarvan een Nederlandse militair, waarmee hij kennismaakte in Afghanistan. Die moet hem vertegenwoordigen op de uitreiking.
Grunberg heeft al enige tijd een cordon sanitaire getrokken rond de Nederlandse literatuur, waarmee hij bedoelt dat hij afwezig blijft op literaire manifestaties in Nederland: geen interviews op Nederlandse bodem, geen deelname aan het literaire leven in Nederland noch signeersessies. Zo worden zijn boekpresentaties nu steevast in België gehouden. Dat cordon sanitaire kwam er net na het relletje tussen Grunberg en A.F.Th. Van der Heijden bij de uitreiking van de AKO-prijs in 2007 (zie dit bericht).
Toen wilde A.F.Th. niet in één ruimte zitten met Grunberg, nadat Grunberg in een Parool-bijdrage zwaar had uitgehaald naar A.F.Th. "Door weg te blijven voorkom ik zulke problemen”, verklaart Grunberg vanuit New York. „Ik zie het als een vorm van hoffelijkheid”.
Grunberg interviewt wel nog regelmatig auteurs op Nederlandse bodem. Vorige week nog had hij in Amsterdam een gesprek met de Duitse auteur Daniel Kehlmann (zie hier en daar).
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening