Joost Zwagerman schrijft volgende Boekenweekgeschenk

De Nederlandse auteur, essayist en bloemlezer Joost Zwagerman is aangezocht om het volgende Nederlandse Boekenweekgeschenk te schrijven. De volgende Nederlandse Boekenweek, die plaatsvindt van 10 tot en met 20 maart 2010, krijgt het thema van "het kind, de jeugd en de jongere" mee. Het motto is aan Nescio ontleend en luidt: 'Titaantjes - Opgroeien in de letteren.'
Joost Zwagerman (1963) debuteerde in 1986 met de verhalenbundel De houdgreep en publiceerde daarna een twintigtal boeken, waaronder de romans Gimmick! (1989), De Buitenvrouw (1994) en Chaos en Rumoer (1997). De laatste jaren profileerde hij zich als bloemlezer, dichter (Roeshoofd hemelt, 2005) en talloze essaybundels, zoals het voor de AKO-prijs genomineerde Transito (2006). Vorig jaar ontving Zwagerman de Gouden Ganzeveer voor zijn hele oeuvre. Zwagerman is te spreken over het door de CPNB gekozen onderwerp: "Ik vind het een verrassend en mooi onderwerp. En hoewel geschenk en auteur niets met elkaar te maken hoeven hebben, zijn er natuurlijk wel een aantal romans in mijn oeuvre die erbij passen, zoals Gimmick! waarvan volgende week het twintigjarig bestaan wordt gevierd in Paradiso in Amsterdam", zo zegt hij in NRC.
Dit jaar stond de Nederlandse Boekenweek in het teken van het dier in de letteren. Tim Krabbé schreef toen het Boekenweekgeschenk. Het jaar daarvoor stond de 'ouderdom' centraal.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening