Nachoem M. Wijnberg strijkt VSB Poëzieprijs op

De Nederlandse dichter Nachoem M. Wijnberg heeft de zestiende VSB Poëzieprijs op zijn naam geschreven voor de bundel Het leven van. De VSB Poëzieprijs geldt als de belangrijkste en in ieder geval meest gehonoreerde poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied en brengt de laureaat 25.000 euro op.
De andere genomineerden waren Lidy van Marissing (Zoek de lege gebieden), Alfred Schaffer (Kooi), B. Zwaal (zouttong) en Bart Meuleman (omdat ik ziek werd). Meuleman was de enige Vlaming die op de shortlist prijkte. De jury, voorgezeten door de Nederlandse dichter en criticus Rob Schouten, bestond dit jaar uit Erwin Jans, Maaike Meijer, Daniël Rovers en Anne Vegter. Zij noemde Het leven van “een bundel waarin je eindeloos kunt dwalen, een bijzondere aanwinst voor de Nederlandse literatuur”. “In Het leven van scheert Nachoem M. Wijnberg langs adembenemende gedachten met poëzie die, hoe laconiek van toon ook, allerminst vrijblijvend is, omdat er van alles en nog wat op het spel staat: de regels van het bestaan, eerlijkheid, rechtvaardigheid, soms ook armoede, intimidatie, oorlog, vervolging”, klinkt het in het juryverslag. De publieksprijs, waarvoor via een website kon worden gestemd, ging met meer dan een derde van het totale aantal stemmen naar de bundel Zouttong van B. Zwaal.
De al vaak bekroonde Nachoem M. Wijnberg (1961) studeerde rechten en economie en is sinds 2005 verbonden aan de Universiteit van Amsterdam als hoogleraar Cultureel ondernemerschap en management. In 1997 verscheen zijn eerste roman Landschapsseks. Zijn meest recente roman is De opvolging (2005). De simulatie van de schepping (1989) werd zijn debuutbundel, gevolgd door een tiental bundels, waaronder Geschenken (1996, Herman Gorter-Prijs), Vogels (2001, Paul Snoek Poëzieprijs), Eerst dit, dan dat (2004, Jan Campertprijs; nominatie VSB Poëzieprijs), Liedjes (2006, Ida Gerhardt Poëzie Prijs 2008). In Uit Tien (2007) zijn de tien dichtbundels verzameld die Nachoem M. Wijnberg vóór Liedjes schreef, nog eens aangevuld met dertig tot dan toe ongebundelde gedichten.
Vorig jaar kreeg Leonard Nolens de VSB Poëzieprijs met zijn bundel Bres. De VSB Poëzieprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1994, toen de prijs naar Hugo Claus ging voor Sporen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening