Franse auteur Mathias Enard bekroond met Prix du Livre Inter

De Franse auteur Mathias Enard is voor zijn lijvige derde roman Zone bekroond met de Prix du Livre Inter 2009, een prijs die wordt uitgereikt door radioluisteraars, maar in Frankrijk een serieuze impact en reputatie heeft, zo meldt Le Monde. Vorig najaar kreeg Enard voor het boek al de Prix Décembre.
In Zone beproeft Enard een lange stijloefening: de monologue intérieur van een voormalige spion en militair die tijdens een treinrit naar Rome zijn herinneringen ophaalt aan de oorlogsgebieden waar hij heeft gediend: de Algerijnse oorlog, de Balkan en het Midden-Oosten. De 500 pagina's vormen één lange zin, slechts doorsneden door hoofdstukafbakeningen.
De jury bestond uit 24 luisteraars en werd voorgezeten door Marc Dugain (auteur van De officierskamer). Enard werd verkozen boven onder meer Emmanuel Carrère en zijn roman D'autres vies que la mienne en Nous autres van Stéphane Audeguy. Hij doceert momenteel Arabisch aan de universiteit van Barcelona en is nauw betrokken bij het tijdschrift Inculte. Hij wordt alom beschouwd als een van de grootste opkomende Franse literaire talenten. Bekijk hier de video over de uitreiking plus een interview met Enard.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening