IMPAC Dublin Literary Award voor debutant Michael Thomas

De Amerikaanse debutant Michael Thomas heeft tot ieders verrassing de IMPAC Dublin Literary Award gekregen voor zijn eerste roman Man Gone Down. Thomas kreeg deze internationale literaire prijs ter waarde van 100.000 euro in Dublin en zei compleet "verbluft" te zijn. Zijn winnende roman vertelt vier dagen uit het leven van een zwarte man uit Boston, die gehuwd is met een blanke vrouw. Hij heeft drie kinderen en moet het geld zien te vinden om zijn gezin overeind te houden. Thomas liet onder meer gereputeerde auteurs als Jean Echenoz, Junot Diaz en David Leavitt achter zich, terwijl op de longlist ook Philip Roth, Doris Lessing en Joyce Carol Oates stonden. De auteur verklaarde met het prijzengeld "een aantal openstaande rekeningen te kunnen betalen". Eerdere winnaars van de bijzonder goed gespekte prijs zijn Michel Houellebecq, Orhan Pamuk en Colm Toibin. Thomas is de derde debutant die de IMPAC binnenrijft. Zie deze recensie over het winnende boek uit de New York Times. De laureaat was één van de 145 titels die waren voorgedragen door 157 bibliotheken uit 41 landen. In de shorlistfase komt er een jury op de proppen, bestaande uit zes schrijvers en journalisten.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening