Gentse Boekentoren bouwt ondergronds depot

De Gentse Universiteits-bibliotheek, gehuisvest in de door Henry Van de Velde ontworpen Boekentoren, krijgt er 40 kilometer nieuwe rekken bij in een nieuw te bouwen ondergronds depot. Het bestuurscollege van de UGent keurde donderdag daarvoor het masterplan goed.
Tot de grootschalige restauratie van de Boekentoren werd in 2005 beslist. De verschillende verdiepingen hebben last van vochtinsijpeling en zullen worden uitgerust met een milieuvriendelijk systeem voor klimaatregeling. De hoogste verdieping, de Belvedere, verkeert in een deplorabele staat. Nog in 2007 geraakten 20.000 boeken beschadigd door een waterlek. Daarna moesten de getroffen verdiepingen ontschimmeld worden.
Om de gebouwen voor die vernieuwing volledig leeg te maken, zijn de plannen van de vermaarde Gentse architecten Robbrecht en Daem voor een ondergronds depot onder de binnentuin nu bekrachtigd. Anders dan aanvankelijk voorzien zullen die magazijnen ook na de verbouwing permanent gebruikt kunnen worden om boeken in op te slaan. Er komen drie ondergrondse verdiepingen, waarvan de onderste met een zwevende vloer en dubbelhoge rekken in een aangepaste klimaatzone plaats zullen bieden aan 40 kilometer compacte boekenplanken. Het ondergrondse depot wordt in de eerste fase van de restauratie gebouwd, met een vermoedelijke start in 2011. In de zomer van 2013 zou het instapklaar en getest moeten zijn. Al het kostbare erfgoed krijgt hier een plaats en in de Boekentoren zelf komen de werken die ontleend kunnen worden en die niet zo'n streng gecontroleerde klimaatzones vereisen. De hele verhuis van 48 kilometer boek en erfgoed wordt voorbereid en wordt geschat op vijf maanden werk, een beweging die klaar moet zijn in 2013. Er wordt ondertussen een typeverdieping ingericht als test.
Het nieuwe ondergrondse depot zorgt ook voor een grote meerkost. Volgens De Standaard bedraagt het totale budget nu bijna 50 miljoen euro. De eerste drie fasen van de restauratie worden binnen de beschikbare financiële middelen van 42 miljoen afgerond. Voor de laatste twee fasen worden nieuwe middelen gezocht. (Illustraties: Robbrecht en Daem)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 13-06-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening